Egypten, del 30

Igår på fredagen guidade jag min första FamilyFun utlykt på egen hand. Det var skitkul och allting gick bra.

På morgonen åkte jag till kontoret, gjorde färdigt lite inför utflykten och så kom lokalguiden, Hanna efter mig. (Alltså inte Hanna, som jag bor med, utan en av lokalguiderna. Och jo, Hanna är ett helt normalt namn för en man här i Egypten). Sedan åkte vi med 2 jeepar till några hotell som ligger lite längre ifrån kontoret för att hämta några gäster. När dessa gäster var hämtade, åkte vi tillbaka till ett hotell nära kontoret för att hämta de sista gästerna. Jag var lite nervös inför utlykten eftersom det var första gången jag skulle guida den, men när jag mötte de trevliga gästerna var jag inte nervös mera, utan nästan bara förväntansfull.

När gästerna hade hälsats välkomna och när dagens program var presenterat, var det dags att åka till dagens första aktivitet. Först i turen hade vi SeaScope, en semi-ubåt. Innan  vi steg ombord berättade jag till gästerna om SeaScope, Röda Havet, fiskar osv. Väl ombord tog det c.15 minuter att åka ut till korallrevet. När vi kommit fram var det das för gästerna att gå och sitta på lägre däck, där väggarna är av glas så man ska kunna se korallerna och fiskarna. En timme hade de tid att titta omkring, innan vi åkte tillbaka till hamnen.

Efter SeaScope, var det dags för lunch, och vi stannar alltid på McDonalds i New Hurghada. Där hade gästerna c.40 minuter på sig att äta innan vi åkte vidare till en matbutik för att köpa vatten inför JeepSafarin. När alla hade ätit och köpt vatten, startade vi alltså mot SafariLand, som är startpunkten för våra safarin. En bit utanför SafariLand stannade vi, och jag berättade kort om säkerhetsinstruktioner och om begreppen Hoppa! och Yalla yalla! som är bra att kunna på safarin. Så kunde JeepSafarin börja. Vi körde i hög fart genom öknen och gästerna (och jag) hade väldigt roligt. Vi stannade ännu en gång för att observera en hägring. Här berättade jag lite mera om öknen, om hägringar och om vad det egentligen är. Vi passade även på att ta ett fint gruppfoto. Så fortsatte vi igen, och sista stoppet innan själva beduinbyn, var en utkiksplats. De frivilliga får klättra upp för ett c.30 meter högt ”berg” (sanddyn). Uppifrån har man jätte fin utsikt över öknen, och man har tid att ta lite bilder. Andra sidan av detta ”berg” är täckt av mjuk, fin sand och när vi är färdiga springer vi ner för andra sidan. Man får skorna fulla av sand, men det är jätte roligt.

När vi anlände till beduinbyn, gick vi och sätta oss, och så fick vi välkomstdrink av beduinerna, nämligen te. Medan gästerna drack sitt te berättade jag lite om Egypten, ökenen, beduinerna, deras historia, livsstil, och så berättade jag om kameler. Detta var dagens största guidning som jag var lite nervös inför, men det gick hur bra som helst, gästerna var engagerade och verkade verkligen villa lyssna, vilket gjorde mig mera självsäker i min guidning. Så gick vi en liten runda i beduinbyn. Första stoppet var moskén, där man berättar mera om Islam och så vidare. Efter det har gästerna möjlighet att pröva på kamelridning. Detta brukar uppskattas högt av gästerna, och det är alltid roligt att se på när gästerna försöker hålla i sig när kamelen stiger upp och sätter sig ner igen. Kameler är oförväntat stora, och man sitter faktist högt upp när man rider en kamel.

Efter kamelridningen går man vidare till en butik/apotek där beduinerna säljer smycken som de gjort för hand, och också mediciner som de tillverkat av plantor och växter de samlat ute i öknen. Därefter går man och se på när beduinkvinnorna bakar bröd, eller ”beduinernas pizza” som vi kallar det, och sedan till ett väveri där beduinkvinnorna väver mattor i många olika färger och storlekar. Till sist besöker man ännu byns vattenbrunn, där man kan se hur beduinerna får vatten för att kunna överleva ute i öknen. Därefter går man tillbaka där man började, och pustar ut en stund. Vi hade ganska varmt igår, så en liten paus var nog på plats.

När man vilat ut en stund, var det dags att återigen gå till Jeeparna, och åka hem. Denna gång gör man inga stop utan åker genast från beduinbyn, genom öknen, till landsvägen som leder till Hurghada.

En lyckad utlfykt var det,. Och jag måste säga att fastän det var min första gång att guida FamilyFun så gick det riktigt bra. Gästerna verkade också nöjda, och det är ju huvudsaken. Denna första tur var också väldigt lärorik för mig, och jag tror att det kommer att gå ännu bättre nästa gång. Fast det beror mycket på gästerna också, hurdana de är, och vad de vill ha utav utflykten. Vissa personer är ganska passiva, och vill bara ha en normal guidad utflykt medan vissa är mer aktiva och man kan skämta med dem och ha roligt. Det gör en stor skillnad på hur utflykten blir. Men ser verkligen framemot att guida utlykten i framtiden också.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: