A perfect day

På söndagen förra veckan hade jag en perfekt dag. Det händer inte ofta, så känner att jag måste dokumentera den här. Jag blir alldeles varm i kroppen bara av att tänka på den dagen. Fastän det inte hände någon stor speciell grej, var det en härlig dag av många roliga stunder och härliga upplevelser efter varandra vilket gjorde dagen perfekt helt enkelt.

Jag steg upp på morgonen och tog taxi till jobbet. Var på jobb 10-16. En kort och skön dag på jobbet, inget speciellt, men allting flöt på bra och utan problem. Efter jobbet tog jag igen taxi hem och mötte upp med Ahmed som hade ledig dag. Vi chillade en god stund och så åkte vi in till New Marina där vi skulle ta middag. Vi gick omkring i Marinan, kollade in olika ställen och hälsade på några kompisar. Men eftersom vi inte riktigt hittade något ställe för oss, så gick vi istället till Sekalla. I Sekalla sökte vi upp en restaurang, el Sonny, som Ahmed hade hört talas om men inte besökt. Målet var alltså att äta riktig Egyptisk mat. Vi hittade snabbt restaurangen, och vad som mötte oss var ett rum på gatunivå med ena sidan helt öppen mot gatan. Restaurangen var kanske 20 kvadratmeter, med  några bord, en disk och ”blygsam” inredning. Ett autentiskt Egyptiskt ställe, som jag skulle ha gått rakt förbi om jag hade varit på egenhand. Vi gick dock in, och delade detta lilla utrymme med några andra Egyptier, alla män såklart. Ahmed beställde mat för oss båda eftersom jag inte förstod ett ord av den arabiska menyn. Efter en stund kommer servitören inbärandes med en massa små tallrikar med bröd, soppa, sallad, såser, kyckling osv. – så traditionellt Egyptiskt. Jag bara stirrade på denna matmängd och undrade hur vi skulle ta oss igenom allting, trots att vi båda inte hade ätit på hela dagen.

Hela den här upplevelsen i restaurangen har satt sig djupt i mitt minne, där den kommer att hållas länge. Att uppleva Egypten på ett så äkta sätt, det var verkligen härligt. Så där satt vi i den lilla Egyptiska restaurangen, och åt egyptisk mat. Ahmed sa också till servitören att han inte behövde hämta in bestick (servitören frågade nämligen om det här, troligtvis för att jag var kvinna – och västerländsk) för han ville att jag skulle uppleva det hela så autentiskt som möjligt. Det var alldeles underbart. Att använda händerna, riva sönder bröd, doppa det i sås och riva små bitar ur kyckligen – herregud vad en vanlig sak som att äta kan vara en helt ny upplevelse. Där satt vi alltså och åt vår mat med händerna, bakom oss öppnade sig gatan och ljuden därifrån hördes väl. I bakgrunden spelades arabisk musik, de egytiska männen i restaurangen diskuterade högt och på tv:n visades en bönestund från Mecka live. På väggarna hängde utdrag från Koranen och vårt matbord var urgammalt. På bordet stod vår traditionella egyptiska mat i omatchande gamla fat i alla möjliga färger. Medan vi åt diskuterade vi Egypten och skillanderna mellan Finland och Egypten, mellan kristendom och islam och allmänt om olika traditioner. De tiotal små faten med mat tömdes en efter en, och slutligen hade vi ätit oss alldeles för mätta. Och hela kalaset gick på 80 egyptiska pund.

Efter maten gick vi tillbaka till Marinan, och gick omkring när vi märkte en dörr som stod öppen. Vi tog en snabb titt in, och de visade sig var trappuppgången till ett lägenhetshus, som alltså ligger mitt i New Marina. Vi funderade en stund om man möjligtvis kunde komma upp till taket med trapporna, och beslöt oss för att ta en titt. Så vi smög oss in, gick tyst uppför trapporna så ingen skulle märka oss, och alldeles rätt – trapporna ledde upp till taket. Uppe från taket öppnade sig hela New Marina och kvällslivet där framför våra ögon. Månen stod högt över oss och framför oss hade vi Röda Havet. Det var varmt, men det blåste lite. Där stod vi alledeles tyst och observerade människorna nedanför. När vi var färdiga smög vi oss ner tillbaka, blev nästan tagna på bar gärning av några som bodde i trappuppgången, och gick omkring i Marinan en stund till. Vi köpte även väldigt god handgjord Italiensk glass som vi njöt av medan vi gick omkring.

En dag med goda vänner, god mat och roliga stunder – perfekt. Att få uppleva det äkta Egypten – ovärdeligt. Hemma var jag lite före midnatt, och hann få en god natts sömn – ett perfekt slut på denna perfekta dag. Som sagt hände ingenting stort, men det är dessa små stunder från den dagen som gör att jag kommer att minnas dagen väldigt, väldigt länge.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: