Cairo 7.11.2010

På söndan förra veckan, 7.11, hade jag min andra egna utlyfkt till Cairo. Allt gick bra, jag var själv nöjd och gästerna verkade nöjda också.

Men när vi kommer fram till pyramiderna får vi en liten överraskning. Gästerna får alltid en biljett av oss till pyramidområdet, men vill de gå in i en pyramid måste de betala en liten extra summa själva. Till den största, Kheops pyramiden, säljer de endast 300 biljetter om dagen, 150 på morgonen och 150 på eftermiddagen, så vi hade ingen chans att hinna få biljetter till den, som vanligt. Istället burkar vi gå in i Khefrens pyramid istället, den näststörsta.

Men den här dagen får vi veta att de stängt Khefrens pyramid för att den ska få vila och för att de ska göra små restaureringsarbeten där. Detta är endast positivt, jag är glad att de gör allt för att skydda dessa historiska monnument. Varje besökare för med sig c. 10ml fukt till pyramiden, så ni kan bara ana hur mycket fukt det kan åstadkomma på en dag! Kheops har som sagt begränsat besökarantal, men det har inte Khefren, så den besöks av tusentals turister varje dag. Men det roligaste var det här; de hade öppnat Mykerinos pyramiden för besökare!

Mykerinos pyramiden är den minsta och yngsta, som så gott som aldrig öppnas för besökare! Så när jag hörde detta blev jag super excited och köpte själv också en biljett för att gå in! Och där inne öppnade sig fantastiska gångar, fina korridorer och vackra rum. Den är mycket finare inuti än någon av de stora pyramiderna. Gästerna harmades lite över att de bara slapp in i den ”lilla” pyramiden, men som jag sa till dem; nästan alla kan säga att de besökt Khefrens pyramid, många kan säga att de besökt Kheops pyramid, men få människor kan säga att de besökt Mykerinos pyramiden! Så de ska vara stolta över att få vara bland de få, plus att den på riktigt var mycket finare inuti än de andra.  Det tröstade gästerna i alla fall lite, och jag påpekade många gånger att detta var en unik möjlighet, så nästan alla köpte biljetter för att gå in i pyramiden.

Här är några bilder från den utflytken, ni får ursäkta bildkvalitén, de är tagna med min iPhone.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: