All is well

Julen kom och gick, märkte inte mycket av den. På julafton den 24.12 hade vi flygplats. Vi har aldrig haft problem med vårt flyg, men det finns en första gång för allting och givetvis ska det hända på julafton. Vi får tekniska problem med vårt flyg och vi är tvungna att avboka hela flyget. Istället måste vi hyra 2 mindre flyg för att få hem våra gäster och de nya gästerna hit. Flyget delas alltså upp i 2. Den här hela processen med av avboka, hyra och dela upp gästerna och få nya flygtider tar dock en tid och första flyget blir försenat 1 timme, den andra….4 timmar. Oh joy.

Så vi får alltså ta tag i telefonen och meddela våra 200 gäster om detta, och de är ju glada såklart, och allt är ju vår fel – självklart. Så vi delar upp allting i två. Vi måste ha två departure turer, två arrival turer, vi måste få tag i flere bussar, flere chaufförer, flere lokalguider. Vi försöker få tag i huvudkontoret i Stockholm för att få lite information om vad som hänt. Vi är dessutom underbemannade. Hanna är på semester i Finland, Annamari har day off, det är bara Minna, Petri och jag som jobbar. Minna sitter fastklistrad i telefonen, Petri håller i trådarna och svarar i servicetelefonen som ringer non-stop, och jag sticker iväg på vår första departure. I det här skedet har vi alltså delat upp alla gäster på de två flygen, men alla har inte fått denna information än, och det blir mitt jobb att berätta för dem där på plats att vissa gäster blir upphämtade 2 och en halv timme senare. Gissa var de glada?

Så jag hämtar upp människor tills min buss är full och jag kör till flygfältet, sänder iväg dem. Under tiden kommer det bussar från andra hotel, som inte haft någon finländsk guide med sig (eftersom vi var underbemannade) som måste mötas. Alltså ta emot dem på flygfältet och berätta allt vad de behöver veta för hemresan. Tur så har Petri kommit till flygfältet för att hjälpa. Vi får iväg första departuren alltså, och så sticker vi genast iväg tillbaka till kontoret, fixar ytterligare grejjer och så är det tur för andra departureturen. Slutligen får vi alla gäster till flygfältet och iväg. Så blir det dags för första arrival turen. Vi välkomnar gästerna och tar dem till sina hotell, i min buss har vi 4 hotell, det tar sin tid och när jag är färdig är det bara att åka tillbaka till flygfältet för att ta emot andra arrivalturen. Vi hinner just och just, de första gästerna står redan utanför terminalen när vi kommer tillbaka. Så väntar vi på alla gäster, och så börjar vi andra turen, i min buss nu också 4 hotell. När andra turen är avslutad kan vi äntligen åka tillbaka till kontoret, klappa oss på ryggen och andas ut – vi klarade det.

Kl.11 åkte jag iväg från kontoret på min första departure. Kl.20 var jag tillbaka på  kontoret efter andra arrivalturen. Lång dag men framförallt stressig. Men vi klarade det fint på 3 pers. Men never again.

Vi åkte hem från kontoret kl.21. Vi, alla guider, skulle alla äta julmiddag tillsammans kl.20.30. Vi rusar hem, byter kläder, packar julklapparna och sticker iväg kl.22. När vi kommer till julfesten äter de andra redan, det är fin julstämning och en massa god julmat – äntligen släpper stressen. Det är dags att koppla av med kollegerna, äta god mat, dela julklapparna, se på den traditionella Kalle Anka-julfilmen med en kopp varm glögg.

Kl.00.50 sticker jag från festen, tar bilen ner till New Marina och hälsar god jul till kompisarna, reder ut vårt gräl med Ahmed och allting är bra igen. Julfred.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: