Egypten, del 75

Luxor overnight onsdag – torsdag (29.12-30.12). Vi kom väl fram till Luxor, inga problem. När vi sedan är på Nilenkryssning runt kl.16.30, slår det plötsligt till. På en sekund mörknar himlen, vinden blir stark, det bildas stora vågor på Nilen och en massiv sandstorm tar över hela Luxor. Alltså synd att jag inte hade en filmakamera med mig, det var som en scen ur världens slut. Där sitter vi alltså på Nilen i små motorbåtar, himlen är mörk och plötsligt ser vi stora stora sandmoln bara välla ut ur Luxor centrum ut på Nilen, sandmolnen täcker himlen, täcker allting. Vågorna slår mot båten som gungar, medan vi andas sand blandat luft. Det är inte tryggt att vara ut på Nilen vid sandstorm, men vi kan inte åka tillbaka till hamnen. Det här tar kanske 10 minuter, sedan kan vi äntligen åka tillbaka till hamnen. Sandstormen lugnar ner sig, men luften är fortfarande full av sand. Himlen är mörk, vi ser blixtar men hör ingen åska.

Sedan får vi höra att de stängt vägen mellan Luxor och Hurghada. Inga bussar får lämna Luxor. Som tur var vi på overnight resa så vi skulle bli övernatt i Luxor anyway, men 50 bussar som var på dagstur var tvungna att bli kvar i Luxor. Kaos. Gatorna fulla av bussar, hotellen fulla med gäster, men ändå räckte det inte med hotellrum till alla och jag har hört att endel var tvungna att övernatta i bussarna (?). Jag och min lokalguide blev dessutom utsparkade från våra rum på vårt hotell, nilkryssaren M/S Nile Beauty, för att de skulle få rum för mera gäster. Som tur ordnar våran svenska partner Ving nilenkryssningar på båten som låg i hamn brevid oss, så jag kunde övernatta i mina kollegers, Ylvas och Malins hytt. Men min lokalguide Mohamed hade ingenstans att övernatta så han sov hos en kompis som bor i Luxor.

När jag kommer till den andra båten M/S Grand Glory och förbereder mig för middagen, märker jag att det lossnat en bit av min tand. Min framtand dessutom. Som om inte jag varit med om tillräckligt den dagen. Får även veta att vår lägenhet hemma i Hurghada är översvämmad av regnmängden. Blir senare väckt ännu vid midnatt av att några gäster är sjuka och behöver läkare.

Nästa morgon är det tidig väckning, 5.30, för att försätta vår resa i Luxor. Ingen vet ännu heller om vägen kommer att öppnas under dagen. Men vi fortsätter och besöker Konungarnas dal, Drottningarnas dal, Hatshepsuts dödstempel och Memnon stoderna. Och så får vi äntligen veta att vägen öppnats igen, och vi startar fort mot Hurghada. På vägen ser man bra varför vägen varit stängd. Sandstormen & regnovädret har satt sina spår. Vägen är täckt av sand, lera och stenar. Av ingenting har det mitt i öknen bildats små sjöar på 100×50 meter som täcker en hel körfil. På vissa platser rinner vattnet fortfarande över hela vägen. Hela sandvägar har spolats bort och landskapet har stora öppna sår där vattnet forsat igenom.

När vi närmar oss Hurghada, när vi lämnar Makadi där vi lämnat av våra första gäster, får vi ett samtal att vägen stängts igen, från Safaga till Luxor. Så som tur kunde vi köra precis i ett passligt tidshål då vägen var öppen.

Hemma är jag c.21.00, och jag ringer till sjukhuset och får glatt besked om att tandläkaren kommer att vara på plats ända till kl.23. Så jag sticker iväg till sjukhuset ännu, och får min söndriga tand fixad. Var lite rädd att besöka en tandläkare i Egypten, men blev snabbt lugn när jag märkte att tandläkaren verkligen visste vad han gjorde och att han använde precis samma metoder som min egen tandläkare hemma i Finland.

Slutet gott, allting gott.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: