Gambia i bilder, del 11

I slavarnas fotspår.

I Gambia, liksom i många andra länder i Afrika har slavhandeln satt djupa spår i historien. Mellan 1518 och 1848 transporterades 15-20 miljoner slavar från Afrika till Nord och SydAmerika. Inte endast från Gambia dock. På vår utflykt, som heter I slavarnas fotspår, besöker vi en gammal slavhandelsstation Albreda, där vi berättar om slavhandeln och historia kring ämnet. Till Albreda åker vi längs Gambiafloden från Banjul och resan tar c.2½ timme med båt. I Albreda besöker vi även ett museum om slavhandeln som de grundat där. Brevid Albreda ligger byn Juffureh som vi också besöker. Har någon läst boken Roots, eller sett TV-serien som är baserad på boken? I Roots får man följa med en slav vid namnet Kunta Kinteh, som tillfångatas som 17 åring i Gambia och förs som slav till NordAmerika. I Juffureh bor det fortfarande riktiga släktingar till Kunta Kinteh och vi besöker dem. De är av 8e generationen Kinteh, och det är Kunta Kintehs brors ättlingar vi besöker.

Vi besöker även Kunta Kinteh Island, som förut var känt vid namnet James Island. Kunta Kinteh Island är en liten liten ö mitt i Gambia floden där slavar hölls i fångenskap tills de skulle skeppas över till ”den nya världen”. Ruiner av fortet dom byggdes där finns fortfarande kvar och man kan gå in i en gammal fångcell. Roots var min favoritutflykt i Gambia, och jag hade den nästan varje söndag.

Lite bilder av utflykten;

Delfiner i Gambiafloden.

Albreda.

Kunta Kinteh Island. 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: