Gambia i bilder, del 13

Idag är det tisdag, vilket betyder att om jag hade varit i Gambia hade vi idag haft utflykten ”Vardagen i Gambia”.

På denna utflykt får man se, som namnet beskriver, det vardagliga Gambia på en halvdags utflykt. Vi besöker en trumtillverkare, eller fabrik. Där tillverkar de djembe trummor, för hand. Där får vi även lektion i hur man spelar djembe och har naturligtvis tillfälle att köpa en alldeles egen trumma. Efter att vi spelat djembe åker vi vidare till en batikfabrik, där de tillverkar tusentals olika batiktyger med olika tillverkningsmetoder.

Under dagen besöker vi ännu ett sjukhus i Sukuta, eller en speciell födelse klinik för att se hur hälsovården och liknande går till. Sist besöker vi ännu en skola för utvecklingshandikappade barn. Där är t.ex. barn med down syndrom. Det är en engelsk man som heter Geoff som har startat skolan, som heter Hart House, gå och kolla länken. Han har börjat ett otroligt viktigt arbete i Gambia som hjälpt många barn och som satt igång ett vidare tankesätt och ett annat perspektiv som gör att man alltmer accepterar liknande handikapp i Gambia. Hittils har det inte varit något man öppet pratar om.

Djembe trumma.

Djembe-master lär oss spela.

Olika tekniker att tillverka batiktyger.

Batiktyger finns i tusentals olika mönster och bilder. Ett batiktyg måste inte vara av den traditionella knutbatikmetoden vi kanske mest tänker på. Även elefantbilder ovan är batik, gjord med en annan metod.

Alla barnen (och några vuxna) i Hart House skolan har fått lämna sitt avtryck på väggen.

Lekparken i Hart House skolan.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: