Kroatien, del 36 – sista delen

För er som inte kunde klura ut det ur mina två senaste inlägg, så är jag alltså i Finland. Back where i belong. Var än man är, hur länge man än är borta, så är det alltid lika skönt att komma hem – till Finland.

Fyra långa månader bodde jag i Kroatien. Hur udda är inte det? Hur konstigt kommer inte det att låta om 30 år? Själva arbetet, själva säsongen var tung. Inte tung som i långa arbetsdagar, men psykiskt tung säsong på något vis. När vi hade jobb hade vi massor, och det var jobbigt. När vi hade jobb var det ibland ojämlikt fördelat, och det var jobbigt. För första gången under min guidekarriär bodde jag ensam, i hotel, och det var jobbigt. Har aldrig varit så ensam som under denna sommar. Så mycket jobb plus de fakto att jag inte hade någon att ventilera till varje dag resulterade i något dåligt. Kan ärligt säga att jag var nära burn out. Vilket låter så konstigt, eftersom vi som sagt hade väldigt lätta dagar, inte mycket arbete. Men jag kan inte kalla det annat än nära på burn out när man börjar gråta när man får höra att man ska ha en utflykt, eller? Var så utbränd när det gäller utflykter att det inte är sant.

Tack och lov att jag hade så härliga kolleger, personer jag ännu länge kommer att kalla mina vänner. Tack och lov att lokalbefolkningen var trevliga, även där fick jag mot slutet många vänner.

Så för att summera sommaren 2011, sommaren jag bodde i Kroatien, kan jag väl säga såhär; Jobbet var tungt, på många sätt – men det gjorde mig stark. Jag har aldrig kännt mig så ensam – men det gjorde mig mera självständig. Jag hade många utflykter, minst en varje vecka – men det gjorde mig en bättre utflyktsguide. Så man kan säga att jag lärt mig massor. Skulle jag söka tillbaka till Kroatien? Ja, om vissa saker skulle ändra. Ledningen av destination plus hur vi guider bor. Får de igång ledningen av destinationen plus fixar så att vi guider kan bo tillsammans – då kan jag tänka mig söka tillbaka.

De tidigare destinationerna jag jobbat på, Egypten och Gambien, har jag alltid sagt att är trevliga ställen att ha semester på, men jag skulle aldrig bo där. Med Kroatien har det varit precis tvärtom, jag har inte gillat värst mycket att arbeta där, men skulle bra kunna tänka mig att bo där. För Kroatien överraskar, förtrollar och binder. Ett alldeles härligt land. Europas största hemlighet. Städerna, naturen, människorna, kulturen.. allting. Så res till Kroatien, res och berätta gärna för andra hur härligt land det är, och passa på att resa nu, vem vet hur Kroatien ser ut om 10 år? Tänk om det redan då blivit en destination för massturism? Så res, och res nu, och ni kommer att älska Kroatien. Trust me.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: