Om att leva i fel tid

Jag har aldrig trott på jetlag. Det är trams. Inget riktigt, om man är i en annan tidszon är det väl bara att gå och lägga sig tidigare alternativt senare, eller hur?

Men, eftersom jag nu varit i Finland 5 dagar och fortfarande lever i Gambisk tid, har jag ändrat åsikt. Och då ska vi komma ihåg att det är endast 3 timmars skillnad mellan Finland och Gambia (2h normalt, 3h nu när Finland är i sommartid). Kanske är det just det som är det svåra? Att det är så liten tidsskillnad?

Jag anlände i Finland på Fredag, fick inte sömn innan kl 02 (vilket motsvarar kl. 23 i Gambia, helt normalt alltså). Vaknade 12:30. Lördag somnade jag kl 01:30, vaknade 11:30. Då märkte jag att jag inte kan hålla på såhär, leva i Gambisk tid, det blir till ingenting att jag vakar halva nätterna och sover halva dagarna. Så jag började sätta väckning på 8:30. Det har inte varit något problem att stiga upp så tidigt, det jag hoppades på var att detta skulle göra mig trött om kvällarna. Detta har tyvärr inte hänt. Jag har luggit vaken i sängen många många timmar om nätterna.  Igår gick jag och sova tidigast av alla kvällar och fick väl sömn runt midnatt, så började få in en bättre rytm.

Men imorse när klockan ringe 8:30 igen var jag så frrruktansvääärt trött att jag somnade om, och vaknade först 10:30 – shit. Så bra gick det med det försöket att få en vettig Finländsk dygnsrytm. Får väl börja om från början.

Vad jag ville säga med det här var att jag nu tror på jetlag, tidszoner och dygnsrytm, hehe. Fast jag aldrig hade trott det själv. Men när man dag efter dag lever i en dygnsrytm som inte passar in i omgivningen blir man så trött i både kropp och tanke. Det är utmattande att leva i fel tid.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: