Thailand, del 59

Förra veckan hade jag tid för två helt nya upplevelser för mig.

För det första körde jag go cart för första gången. Vi hade teamdag och gick först och besökte lokala karting banan i Ao Nang och körde c. 10 minuter i full fart runt banan. Jag var lite rädd i början, men när man blev van med bilen och banan kunde man ha lite högre fart och det var riktigt roligt att få testa på!

För det andra var jag första gången och tittade på en Muay Thai match! Det vill säga Thaiboxning, en thailändska fullkontakts kampsport. Jag hade tjatat på min kollega Robert hela säsongen att jag vill gå och se en match, och det blev aldrig av, men nu hade vi sista chansen så vi tog den. Vi köpte biljetter för 700THB och gick och tittade på en match. Eller det var egentligen 7 matcher under kvällen som vi såg. En thaiboxningsmatch går under fem ronder (varje rond är 3 minuter) och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och även armbågar med full kraft och utan andra skydd än handskar, tandskydd och suspensoar. Det låter som en ganska rå sport, och egentligen är det det också. Det var bara de superduktiga domarna som särade på de tävlande alltid nu och då.  Det var nästan magiskt att gå och se på en match för det är så traditionellt i Thailand. Det är egna ritualer som ingår i matcherna och det var kul att se det med egna ögon. Följande är lånat från Wikipedia:

”Kampsporten har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran.

I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas ram muay (boxardans). Under dansen har thaiboxarna en huvudbonad som kallas för Mong Kong, vilken till formen påminner lite om en tennisracket utan nät. Dansen som utförs syftar dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra boxarnas läromästare.

En annan ritual som utförs före matchen är wai kru, där boxaren hedrar sin kung, sin gud och sin tränare genom att går tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger.”

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: