Julafton

På morgonen den 24.12 vaknade jag upp rätt tidigt, för att duscha, föna, fixa. Julen är en av de där speciella dagarna på året då man vill vara lite extra fin. Fick bli min svarta klänning, och så fäste jag några bjällror där fram med hjälp av en liten osynlig säkerhetsnål.

När jag fått upp den morgontrötta mannen packade vi bilen full och åkte iväg. Första stoppet var Esbo där vi skulle äta julgröt hos Janis mamma. Fick även träffa Janis farföräldrar från Varkaus för första gången. Efter lite gröt, umgänge och de första paketutbyten sa vi hejdå och styrde ner till Karis. Det var perfekt julväder, sånt där man bara kan drömma om, och det var så fint överallt med tjock snö som lugnade ner omgivningen. En tidning skrev att julen i Finland var lite som ur en amerikansk film, och hemskt fel hade de ju inte.

Efter att vi packat upp allting, inledde vi julfirandet med att mysa på soffan till en av de filmerna jag måste se under julhelgen, nämligen ”The Family Stone”. Då filmen tog slut åkte vi över till bror där vi skulle fira julafton. Vi placerade julklapparna framför spisen, hjälpte till med uppdukningen av julmiddagen och gosade med katterna. Finns nog inget hus som inger en så stark julkänsla som brors hus. Det är vårt barndomshem, där vi växte upp och under de bästa åren har vi suttit runt 15 pers runt middagsbordet. I år var vi bara fem, men då de var fem av mina absoluta favoritpersoner så kändes det rätt perfekt ändå. Bara syster och barnen fattades.

Och julmaten alltså.. lika god som alltid. Har till och med lärt mig äta sill, så kunde äta lite av allt. Eller mycket av allt eftersom matkoman inte var sen att göra sig påmind efter alla godheter. Vill helst äta mammas julmat alla jular i hela mitt liv. Lite senare var det dags för kaffe, julgodis, glögg och paketutdelning. Jag stod för paketutdelningen, trots att jag inte var utklädd till julgubbe, och fast vi bara var fem personer fanns det massor med julklappar att dela ut.

Hela dagen gick som i en slow motion, njöt av varje stund. Hur som helst blev det sent, och det var dags för oss att ta oss de 300 metrarna hem till oss. Vilken drömjul! Kommer att leva länge på alla minnen från denna jul.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: