Solförmörkelse

Det var solförmörkelse idag. Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje, så att solen helt eller delvis blir skymd för betraktare från jorden. Solförmörkelse händer inte så ofta. Dagens solförmörkelse var den största jag varit med om. Månen täckte 84% av solen där jag bor. Nästa gång månen täcker hela solen kommer att vara år 2126 sägs det, så det här var nog min bästa chans att se det.

Jag var ivrig redan på morgonen, skötte undan ärenden så fort jag kunde för att sedan ha allt klart och kunan fokusera på himlen istället. Var lite orolig på hur bra man skulle kunna se själva solförmörkelsen, men mamma tipsade om att låna pappas svetshjälm. Så jag hämtade den och så satte jag mig på trappan på en kudde. Var dock tvungen att gå in ibland, för det var så kallt och för att det gick ganska långsamt för månen. Jani tittade på han med ibland. Eller ja, han låg inne på soffan och kom ut då jag skrek ”Nu, nu! Nu måste du komma och titta det är så häftigt”. När solförmörkelsen var nära att nå sin höjd gick vi över till mamma på kaffe och bulle, och tittade turvist med svetshjälmen för att inte missa en stund av spektaklet. Och visst var det spännande, det blev lite mörkare, men helt mörkt blev det ju verkligen inte. Konstigt hur solen kan lysa så starkt fast det står en Måne ivägen för solljuset.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: