Tammerfors, långpromenader och vin

Puh, är tillbaka på jobbet efter två nätter och tre (två) händelserika dagar i Finlands tredje största stad, Tammerfors.

Jani skulle gå på mässa fre-sö så jag passade alltså på att åka med för få komma bort lite och se något annat. Två av Janis bästa kompisar bor dessutom i Tammerfors så vi hade övernattningen lätt fixat.

På fredag morgon körde vi alltså upp till Tammerfors och åkte direkt hem till Janis kompisar. Vi plockade upp en av dem och så skjutsade jag dem till mässan, medan jag själv styrde till centrum för att bekanta mig med staden lite närmre. Mitt första besöksmål var muséet Työväenmuseo Werstas där de hade flera intressanta utställningar på gång, bl.a. en feminism-utställning.

Har besökt Tammerfors bara någon enstaka gång förut, och känner inte staden så bra, så jag blev lite häpen först av mängden människor, och framförallt av mängden hemlösa. Tyckte det var smått obehagligt att gå längs de största gatorna, så efter en liten runda begav jag mig på en lite längre promenad runt yttre delarna av stan. Gick från saluhallen till Hämeenpuisto, vidare till Näsinpuisto för en blick över Särkänniemi, Näsineula och Näsijärvi sjön, förbi Wilhelm von Nottbecks park och över Tammerkoski forsen, söderut förbi Koskipuisto parken och tillbaka till centrum.

Tog en lunchpaus med mozzarella-pesto bagel på Cafè Pala och märkte att jag i min iver och under den långa promenaden bokstavligen hade gått sönder mina skor! Vandrade ändå runt i stan en stund, utan mål, gick hit och dit och kände staden bli mindre ju mer jag såg av den. Tyvärr var inte vädret det bästa. Det varierade från moln, regn och snö till sol. Kallt var det också. Kan tänka mig att Tammerfors är riktigt fint på sommaren. Det var inget fel på staden nu heller, men den visade kanske inte ifrån sig sin vackraste sida.

Följande dag, gick vi med Janis kompisar och besökte mässan för att hälsa på Jani och för att kolla vad allt det hade där. Där gick vi omkring i nästan fyra timmar innan vi gav upp och gick tillbaka hem. På kvällen hade vi planer på att gå ut på någon bar, ta någon drink och spela lite biljard eller ta en runda bowling men i slutändan öppnade vi några flaskor rödvin och blev kvar hemma, googlade roliga videos på YouTube och åt tortillas. Lite vinbricka och vin på det och det var en perfekt kväll bara hemma.

När vi vaknade i morse skjutsade Jani mig till tågstationen, där jag tog följande Pendolino till Helsingfors medan han blev kvar för ännu en dag på mässan. Han kommer att hämta mig ikväll och så åker vi hem. Äntligen. Efter två helger på vift och långa arbetsdagar där emellan ska det bli så otroligt skönt att få komma hem! Det är som dom säger, borta bra men hemma bäst.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: