Bröllopet – festplatsen

Att skriva om bröllopet har visat sig vara jätte svårt. Var ska jag börja? Hur ska man dela upp det?

Hade tänkt skriva om bröllopsförberedelserna allt efter, men så var det en del av mig som inte ville visa upp för mycket på förhand, inte avslöja detaljer. Dessutom visade det sig totalt omöjligt att hitta tid för bloggen under de senaste veckorna innan bröllopet. Det var inte förrän den sömnlösa natten innan bröllopet som jag snabbt fick in ett inlägg. Men kanske vi helt enkelt börjar från början? Från förberedelserna och de viktigaste frågorna?

Frågan om var vårt bröllop skulle ta plats var en stor en. Utan att gå desto mer in på detaljer, var det en av de svåraste kapitlen i hela planeringsprocessen. Skulle vi gifta oss i Karis där jag är hemma ifrån och där vi bor? Eller skulle vi gifta oss i Esbo där Jani kommer ifrån? Vi gick och kollade på en rad olika ställen som bl.a. Calliola i Snappertuna, Gullö Gård i Ekenäs och Ciderberg vingård i Lojo. Men ingen av dem gav oss riktigt det vi ville ha, det vill säga något gammalt med en möjlighet att få det att se ut som ”oss”. Vi var i första hand intresserade av en gammal lada. Det skulle vara lantligt, men inte för lantligt, fint men inte för dyrt. Vi hittade ett bra ställe som vi redan bokade, nämligen Navala park och lada i Kyrkslätt, men eftersom vi sedan fick ett glatt besked från pappa blev det slutligen inte Kyrkslätt heller.

Min pappa meddelade nämligen glatt att hans kompis erbjudit oss hans sommarställe till bröllopet, GRATIS! Inte nog med det, han har en gammal museibil som han ville låna ut som bröllopsbil, även det – GRATIS! Det – var ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till. Vi åkte ut med Jani och mina föräldrar och tittade på stället, en gammal gård inte så långt ifrån oss med ett gult hus som numera var ett sommartorp, en stor fin gräsmatta, och på andra sidan en gammal lada, redan renoverad inuti för att fungera som festplats. Perfekt med andra ord. Pappas kompis hade redan ordnat sin 50 års fest där, och hans dotter hade haft sitt bröllop där så vi visste att lokalen lämpade sig för just det – fest. Vi var så oerhört tacksamma för erbjudandet, att vi nu äntligen hade fått en festplats, en festplats som liknade oss.

Eftersom festplatsen är i privatbruk, hade vi mer eller mindre fritt tillträde när vi än ville. Vi besökte platsen några gånger på hösten, försökte föreställa oss hur det skulle se ut när det var klart men det var svårt. Vintern gick medan vi koncentrerade oss på andra förberedelser, och på våren besökte vi platsen igen. Den verkade bättre än den gjort på hösten och jag försökte tänka ut dekorationer, bordsplaceringar och dansgolv. Några veckor innan var det sedan dags att sätta igång. Vi städade hela ladan med hjälp av mina föräldrar och Dennis som jobbar för ägaren, och det började sakta men säkert se ut som en festplats igen. När vi fick borden på plats kunde man redan se hur det skulle se ut, men det var inte förrän vi fick borddukarna och en del av dekorationerna på plats som det verkligen blev fint och bröllopsaktigt. Igen fick vi hjälp, och föräldrarna och brudtärnan Ida fick höra på oändliga idéer om hur jag ville ha det. Och de levererade, fattar inte hur bra de tog mina idéer och bara förverkligade allt utan att ifrågasätta. Pappa byggde och drog el, mamma städade och fixade och hon och Ida hjälpte oss med dekorationerna. Inne i ladan skulle vi alltså ha själva festen. Vi ville lämna de gamla väggarna och taket bara – för den där lantliga känslan, men hade ändå långbord, vita borddukar, bänkar (velade tusen gånger mellan stolar och bänkar) och lite ljusslingor för att få till den där festliga känslan.

Tips!

  • När man ordnar bröllopet är det dags att använda sig att hela sin bekantskapskrets. Fråga runt efter nån som känner nån som känner nån. Både festplats och bröllopsbil fick vi på det här sättet – och gratis ännu till.
  • Kan verkligen rekommendera Navala park och lada i Kyrkslätt. Vill ni hyra en fin gammal lada för ett förmånligt pris så ska ni nappa på detta tips. Mycket fin lada på härlig plats, och skulle vi inte ha fått vår festplats till förfogande hade vi hyrt Navala.

Väntar ännu på bilder från fotografen så ni får bara några bilder från planeringsprocessen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: