Jag har en sjukdom som heter Panikångest

Så här i början av min sjukdom är det ibland svårt att identifiera symptomerna av panikångesten. Det är ju trots allt mindre än två veckor sedan jag fick diagnos. Har precis ringt in och meddelat att jag inte kommer på jobb idag. Har haft panikångestanfall hela natten. Såhär kan det gå till i mitt huvud när symptomerna smyger sig på en efter en. True story.

”Hmm, jag får inte sömn. Vad jobbigt. Pust. Andas. Varför får jag inte sömn? Vad är det som stör mig? Pust. Andas. Okej vi försöker räkna upp vad det är som stör mig så kanske jag kan somna sedan. 1. Min puls är hög och har varit det i några timmar redan. 2. Jag känner mig andfådd och det känns som att jag inte får tillräckligt med syre fast vi sover med öppet fönster inatt 3. Jag kallsvettas 4. Jag kan inte ligga stilla en sekund 5. Jag har ångest och det kryper i skinnet….eeeeh, ganska likt symptomerna för panikångest nu när jag tänker efter. Ja just det, JAG HAR ju panikångest. Stig upp och ta din medicin, din idiot.”

Den här gången har jag kanske själv bidragit till anfallet lite grann. Jag har misskött min medicinering, druckit förbjudna ämnen (nå inte förbjudna men man ska undvika koffein och taurin när man har panikångest) och motionerat för sent på kvällen. Men panikångestanfall är ändå alltid oförutsebara och jag kan inte alltid skylla på mig själv.

När jag inte får sömn läser jag om andra som har panikångest. Det känns att jag ändå har en lindrigare form av sjukdomen. Jag har inte dödsångest och är inte särskilt rädd för sociala situationer. Ändå är det här nu tredje eller fjärde större anfallet med mina symptomer nu inom en månad. Jag kanske måste acceptera att det här är något man inte bara blir av med så fort, och att det är mycket upp och ner. Jag måste även kanske bli bättre på att läsa mina egna symptomer.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: