Listan om mitt hem

Här kommer en lista jag såg hos Johanna. Det är en kul lista om mitt hem och platser, lägenheter och boende som jag tänkte det kunde vara roligt att svara på. Och förhoppningsvis även roligt att läsa? Kopiera och kommentera gärna med länk till er lista, är så nyfiken på hur folk bor!

Vårt hem 

Så här bor jag: I ett egnahemshus på 136 m2 färdigställt år 2006. Det är min pappa som byggt huset, vilket gör det extra fint att bo här. Tänk att någon verkligen kan bygga hus bara sådär, imponerande! Vi bor ute på landet i Raseborg och våra enda riktiga grannar är mina föräldrar. Huset är byggt i trä med vita knutar och vita fönsterbräden. Vi har tre sovrum varav ett är vårt, ett är flickornas och ett fungerar som gästrum/kontor med utdragbar soffa. Utöver det har vi ett ljust vardagsrum, ett stort kök, hjälpkök, bastu, badrum och toalett. Eftersom vi bor på landet har vi gård med garage och en inhängnad åt Bentley. Inhängnaden är fast i huset så man kan släppa in och ut honom via terassdören i vardagsrummet. På gården har vi dessutom trädgårsland, plommonträd, äppelträd, syrener, rhododendron, spireor, en stor terass och badtunna.

Det bästa med mitt hem: Att alla ytor är nya och att det finns utrymme. Vardagsrummet gillar jag mycket, vi har gråblå tapet med vita möbler och en eldstad, med dörr ut till terassen. Gillar också att vi bor ute på landet där det är tyst och man har eget utrymme och egen ro. Trivdes bra med att bo i Helsingfors också, men just nu finns det ingenstans jag skulle hellre bo.

Mitt favoritrum, vardagsrummet.

Här har jag bott tidigare i mitt liv: Jag är född och uppväxt bara 100m därifrån jag bor nu, alltså känner jag mig väldigt hemma i den här byn vi bor i. Jag skulle kunna köra in till stan med ögönen fast, jag känner till de små skogsstigarna inte många andra vet om och jag vet var de finaste vattenfallen finns. Mina första 18 år bodde jag alltså på en stor gård med jorbruksverksamhet. Som barn fanns det alltid något att göra, alltid nya ställen att upptäcka och i tonåren var det nära till stallet där jag tillbringade varje ledig stund. Jag har nog alltid varit en landeflicka.

Mitt barndomshem på gården.

När jag hade gått ut gymnasiet i min hemstad flyttade jag till Åbo för att studera. Där bodde jag i en stadsdel utanför stan i en relativt stor tvåa på 57 m2 om jag kommer ihåg rätt. Hyran var rimlig och det var spännande att bo i sitt första egna hem. Husbolaget bestod av fyra höghus av vilka ett renoverades i taget. Ett höghus var färdigt när jag flyttade dit, och de andra tömdes för renovering så småningom. Sista året jag bodde i Åbo bodde jag alldeles själv i hela höghuset! Hade inga grannar i samma hus, och bara en handfull i huset brevid. Det var rätt speciellt, och kusligt ibland.I Åbo bodde jag 2006-2009.

När jag var färdigexaminerad flyttade jag tillbaka hem till gården medan jag letade efter jobb. Slutligen bodde jag hemma 6 månader innan jag flyttade utomland för att jobba.

Grannhuset i Åbo, en av de få bilder jag har. Konstigt hur lite bilder man tog innan man började blogga.

Mellan åren 2010-2013 bodde jag utomland och jobbade som guide. Vi bodde i delade lägenheter så jag hade oftast 2-3 roomies jag delade lägenhet med. Det var roligt för det mesta, men tungt ibland. I Egypten bodde jag i Hurghada i stadsdelen El Helal och under mina nio månader där bodde jag i 4 olika lägenheter. Från Egypten flyttade jag till Agia Napa på Cypern, Kololi i Gambia, Rovinj i Kroatien, tillbaka till Gambia, sedan Nidri på ön Lefkas i Grekland, ön Koh Lanta i Thailand och till sist Side i Turkiet.

1. Beirut Palace, mitt första hem i Egypten. 2. Mermaid, mitt tredje hem i Egypten. Tyvärr kommer jag inte ihåg den här fina utsikten, kommer bara ihåg kackerlackorna, uäk! 3. Vår mysiga compund i Gambia, bodde i en såndär bungalow som ni ser på vänster sida. 4. Poolen i mitt sista hem som guide, i Side, Turkiet.

Jag flyttade hem till Finland sommaren 2013, pga hade fått jobb i Helsingfors. Jag bodde hemma igen på gården medan jag fick ordning på saker och ting, och efter en månad ungefär flyttade jag in i en härlig liten etta på Sturegatan i Vallgård i Helsingfors. Jag bodde och levde stadsliv på mina 36 m2 och kände mig som hemma. Bodde endast 5 minuter från jobbet vilket var otroligt skönt. Min etta var nyrenoverad med jättefint kök, högt till tak, breda fönsterbreden och en lime grönt Smeg kylskåp. Kommer alltid komma ihåg det där kylskåpet :’D  Oj vad jag gillade den lägenheten! Så många minnen därifrån.

Sturegatan 

Jag bodde ändå inte så länge där pga det var rörrenovering på kommande, men största orsaken var nog att huset vi bor i nu blev ledigt och jag fick möjlighet att byta min 36 m2 etta i stan mot 136 m2 ute på landet där jag ändå trivs bäst. Det var inte ett svårt val alltså. Började med att renovera så gott som alla ytor i huset, taket och väggarna fick bli men nästan alla tapeter byttes ut, och så bytte vi köksbänken, ugnen och spisen.

Jani bodde kvar i sin lägenhet i Vanda i nästan ett år, så det var mer eller mindre regel att vi bodde veckorna i Vanda och veckosluten på landet. Men så frågade Jani en dag om vi inte kunde flytta ihop, så då gjorde vi det och nu har vi bott tillsammans här i tre år och Jani trivs minst lika bra som jag. Puh, lång historia! Jag har alltså bott på många ställen, men trivs bra där jag är just nu.

Utsikten från Janis lägenhet i Vanda.

Mitt drömhem: Ett tvåvånings Kannustalo hus i någon ljus färg på åkern mittemot vårt nuvarande hus, med utsikt över åkrarna och ån. Många stora fönster och naturligt ljus, högt till tak, rymliga rum, garage och stall på gården. Stort kök, badkar, dubbla dörrar till sovrummet, stora terassdörrar och mycket vitt och ljust trä. Drömmen!

(Källa: Talosanomat)

Så här skulle jag beskriva min inredningsstil: Så blandat! Från lantligt och shabby chic, till mer modern inredningsstil. Symmetriskt, svart, grått och vitt. Öppna hyllor, mycket gröna växter. Gillar inte designmöbler, utan mera DIY och en blandning av nytt och gammalt. Har så bred inredningsstil att jag skulle behöva många hus för att få utlopp för alla indredningsdrömmar, haha. Ni kan kolla in länkarna och mer bilder på min inspirationsboard på Pinterest! Klicka här!

En plats jag ännu vill bo på: Vill inte bo permanent någon annanstans, men skulle vela bo en vinter på Koh Lanta i Thailand, kanske en vår/sommar i Toscana eller Franska rivieran och en längre period på någon tropisk ö som Bali eller Hawaii. Hoppas vi kommer att ha möjlighet att göra det någon gång! Vi har ju inga barn som bor hos oss, och Jani är rätt så spontan så tycker det inte skulle vara så svårt att uppfylla denna dröm någon gång! Inte just nu såklart, vi har ju en valp. Men nån gång i livet.

Koh Lanta, Thailand
Cincue Terre, Italien
Hawaii

Tänk nu va skönt att få bo någonstans där det är varm året om. Bara ta det lugnt och leva livet i en annan kultur. Äta phad thai i Thailand, åka skooter till någon avlägsen strand och hänga där hela dagen. Eller bo med havsutsikt på Rivieran, köra upp och ner längs kusten, dricka vin och koppla av. Eller djupa in i tropikerna på någon ö, vara omringad av det gröna, varva ner i takt, surfa och dyka, vandra i bergen, kolla på djur i djungeln.

Lägenhet eller hus: Hus, det känns mera som hem tycker jag. Men lägenheten på Sturegatan var speciell och jag förstår varför folk väljer lägenheter framomhus. Skulle inte dö av att flytta till en lägenhet igen, men då vill jag nog bo centralt. Antingen långt ute på landet eller så mitt i smeten, haha.

Sambo eller ensamboende: Sambo förstås, roligt att ha någon att dela allting med. Roligt att laga mat tillsammans, titta på film, pyssla på i trädgården ihop osv. Gillade att bo ensam också när jag gjorde det, man har ju helt annan privatliv, så skulle nog anpassa mig bra til det också.

Bentley (till höger) och hans mamma på trappan till vårt hus.

Då flyttade jag hemifrån: Var 18 år och nybliven stundent när jag tog mitt pick och pack och flyttade till Åbo för att studera. Det var spännande att flytta hemifrån och hade nog hemlängtan ganska länge. Eller vad säger jag, jag hade nog hemlängtan tills jag flyttade hem igen.

En person med ett vackert hem: Många, men den första jag tänkte på var Justine Morrissom jag följer på Instagram. Vi har ganska samma smak har jag märkt. Andra med fina hem som jag följer är Josefin & Louise Lagesson , Anna på Angiel Interiors (deras bilbiotek hemma är så drömmigt så jag dör!),min favorit instagrammare Mary Lauren, och så Elsaoch Sandra förstås.

Justine Morris fina hem.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: