Bentley 10 månader

Idag är Bentley 10 månader och han börjar se mer och mer vuxen ut. Han är ju långt ifrån vuxen, då Berner Sennen brukar räknas bli vuxna på riktigt först i tre års åldern, men storleksmässigt är han stor som en vuxen hund. Han har växt till sig på bl.a. bredden och viktökningen har saktat ner. Han vägde 8kg vid 8 veckor när han kom hem till oss och hela uppväxten lade han jämnt på 1kg per vecka ungefär. Men förra veckan i vecka 43 vägde han 40,0kg, så det har saktat ner. En stor pojke hur som helst.

Det har definitivt börjat snurra på hormoner i honom. Han lyfter på benet när han kissar, och han ska ”märka” överallt (förutom inne, som tur). Tikar är han också mer och mer intresserad av, men än så länge är det kontrollerbart. Förutom Dixie, min kompis Idas hund, som han är van med har han träffat tikar i bl.a. hundparken. Senast vi var i hundparken kom det en blyg blandrastik vid namnet Mari och lekte med oss, och snart sprang de alla i full fart efter varandra. Så roligt hur bra det går med andra hundar, man ser hur Bentley njuter av att träffa nya hundar.

En dag när vi befann oss i Esbo bestämde vi med min arbetskompis att ta en hundträff. Hon har en treårig Airedale terrier och en c. tio månader gammal Portugisiskt vattenhund som båda är tikar. Bentley är mycket större än vad de var men det gick väldigt bra och Bentley lekte så snällt med dem. Den yngre tiken hade precis haft löptid så hon var en aning för intressant för honom men förutom det gick det bra. Första gången han leker med så små hundar.

Vi har börjat gå på Rallylydnad! (Vad är rallylydnad? Läs mer här: klick!). Första gången var en ka-ta-strof och jag var färdigt att ge upp och sluta med detsamma. Han ylade KONSTANT i en hel timme då han bara ville gå och hälsa på de andra hundarna men inte fick. Han  ylade så jag inte hörde vad vår tränare sa, så jag fick ställa tusen frågor hela tiden. Han koncentrerade sig inte alls och jag tappade nerverna. Men förra söndagen innan kursen gick jag och letade inspiration på nätet. Tittade på några videon och läste mer om rallylydnad och på en sida stod det ”det viktigaste är att ha roligt”. Så med det i tanken åkte vi ändå på vår andra timme, och vi hade så roligt! Visst ylade Bentley lite ibland, men försökte hålla honom upptagen med små övningar, och berömma honom genast för minsta lilla han gjorde rätt. I något skede började han verkligen koncentrera sig på mig istället för tikarna, och det gick så bra att vi även fick beröm av tränaren. Ska öva med honom på egen hand nu under veckan, och ser framemot nästa timme på söndag.

För det mesta är Bentley väldigt duktig i nya situationer och det är nästan ingenting som skrämmer honom. Snöskoter är en ny sak han vant sig vid till exempel. Nu när vi även gått mera med honom i koppel har han blivit duktigare på att gå snällt. När man sedan släpper löst honom springer han runt, runt som en galning.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: