Alla mina grönväxter

Ampellilja (Chlorophytum comosum Variegatum)

Ampelliljan räknar jag som min första egna grönväxt, där allting började. Har visserligen haft en eller två grönväxter innan, men det var här mitt intresse för grönväxter vaknade. Och för det får jag tacka min kompis Ida, som gav min första ampellilja till mig i present. Kommer inte ihåg när det var, inflyttningspresent när vi flyttade in i huset kanske?

Hur som, den lilla ampelliljan jag fick visade sig vara den starkaste moderplantan jag stött på. Det första den gjorde var att producera en gigantisk stickling och det är de två liljorna som producerat alla mina (för tillfället) 12 st ampelliljor. Ampelliljan är en tacksam grönväxt som klarar sig på rätt lite vård tack och lov. Jag vattnar mina en gång i veckan (mer om de verkar torra) och byter jord när det verkar dags, med 1-2 års mellanrum. Mina trivs inte i direkt solljus men gillar ljusa utrymmen. Dessutom sägs ampelliljan rensa luften, vilket är bara en bonus. Har ju inte mina ampelliljor i en ampel, men de verkar trivas bra ändå.

Bergspalm (Chamaedorea elegans)

Den här lilla bergspalmen har jag köpt på Plantagen om jag minns rätt. Ville utöka mina grönväxter med något jag inte hade och hittade den här intressanta. Vem vill nu inte ha en palm i vardagsrummet? Jag vattnar den en till två gånger i veckan och har inte ännu bytt jord en enda gång, men det ska jag göra i år.  Min bergspalm är väldigt tålig och trivs nästan var som helst. Den har stått både i köket, sovrummet och vardagsrummet.

Monstera (Monstera deliciosa)

En långvarig dröm blev sann när jag köpte den här stora Monsteran hos Bukettmakaren i Karis. Den finaste grönväxt jag vet. Har inte haft den så länge än, så vi försöker fortfarande lära känna varandra och varandras behov. För tillfället vattnar jag Monsteran en gång i veckan, men kanske måste öka på gångerna nu till sommaren känner jag. Monsteran står på paradplats i vardagsrummet, men får se hur bra den trivs så pass nära fönstret. Vi får bara se helt enkelt. Lär trivas i fuktiga miljöer så leta fram en sprayflaska man kan fukta bladen med ibland. Ändå ganska lättskött.

Julkaktus (Schlumbergera buckleyi)

Den här spännande, blommande kaktusen fick jag av min svägerska förra året. Hon hade två stora och ville gärna bli av med den ena, och jag var jätteglad av att få en. Kaktusen blommade när jag fick den, men den gillade inte flytten och fällde blommorna fort. Så gissa om jag var glad när jag märkte att den nu ett år senare gjort knoppar, och nu börjat blomma. Så fina färgranna blommor! Den här kaktusen kallas både Julkaktus och Novemberkaktus så inte hundra procent säker vilken som är rätt, ni får gärna underrätta mig. Just nu står kaktusen på vår eldstad/kakelugn (vad heter det egentligen?) och där verkar den trivas. Vattnar den sparsamt en gång i veckan.

Nästa på önskelistan står antingen en Alocasia Zebrina eller en växt med ett roligt namn; Moses stentavlor (Maranta leuconeura) eller Nukkumatti på finska. Vill bo i en djungel omringad av grönväxter.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: