Sommarprat vecka 26

Den första veckan av YLE Vegas sommarprat har börjat. Ifjol lyssnade jag bara på några enstaka sommarprat, men i år tänkte jag lyssna på så många som möjligt och recensera dem kort och rangordna dem enligt vilken jag gillar mest. De första sommarpraten för i år har alla erbjudit insikter, tankar och otroliga berättelser som är så roliga att lyssna på.

Varje dag när jag åkt hem från jobbet, har jag lagt på det senaste sommarpratet i YLE Arenan och lyssnat på det på hemvägen. Sommarpraten har gjort min hemväg väldigt smidig, jag ser dagligen framemot att få sitta och lyssna på när någon annan pratar. Sommarpraten är i genomsnitt en timme långa, så praten brukar ta slut när jag når Ingå, och därifrån har jag sedan 15-20 minuter hem. Ett väldigt passligt upplägg med andra ord. Och ja, jag har lång arbetsväg. Den långa hemvägen är inte något jag stör mig på annars heller, men visst har det varit roligare med ett sommarprat i högtalarna.

Yle Vegas sommarpratare 2019

Vecka 26

1. Linda Sällström, fotbollsstjärna ( 25.6  )

Hur har jag inte hört talas om Linda Sällström tidigare? Och vilket fint namn hon har! 😉 Veckans bästa sommarprat. Man följer lätt med Linda och hennes värld i sommarpratet, och jag gillar budskapet om att överkomma sina svårigheter. Blir glad när hon berättar att hon lever sitt bästa liv nu vid trettio, efter otaliga olyckor och skador. Det är aldrig för sent. Och att hitta inte bara en, utan två passioner i livet ger mig hopp. Låtarna som spelas passar in i berättelsen perfekt och blir ett bra tillägg i historien.

2. Pelle Heikkilä, skådespelare ( 27.6)

Behaglig röst, ton och härlig inlevelse i historien. Från mörka ungdomsår till att hitta sig själv och sin mening i livet. Visste inget om Pelle på förhand, men blev inspirerad att se hans senaste film Invisible Heroes. Det viktigaste jag tar med mig från Pelles sommarprat är hans beslut att göra aktiva val i sitt liv. Att med hjälp av aktiva val utveckla sig själv.

3. Thomas Enroth, kompositör och musiker (24.6 )

Rörande sommarprat om ett musikaliskt geni vars stora passion i livet har varit musik, ända sedan barnsben. Om att saker inte alltid går som man tänkt med att det löst sig ändå. Ett fint sommarprat som är lätt att lyssna på och leva med i.

4. Michael Franck, dokumentarist och företagare ( 26.6 )

Otroliga, häpnadsväckande historier från hela världen. Gapade, ifrågasatte och skrattade under det här sommarpratet. Ändå blev historien lite främmande för mig, jag kunde inte helt leva mig in i den. Berättelserna blev ändå kvar i tankarna och var tvungen att googla Michael Franck efteråt. Hur kan en människa ha upplevt så mycket under en halv livstid?

5. Anna-Maja Henriksson, partiordförande, justitieminister ( 28.6 )

Det här sommarpratet lyssnade jag på en och en halv gång, för jag kom inte igenom det på första försöket. Givetvis, jag försökte lyssna på det första gången på samma gång när jag navigerade med GPS och kom inte in i den där sköna, lugna sommarpratsstämingen själv heller, vilket kanske påverkade lite. Det känns tryggt att höra på Anna-Majas röst, men stör mig lite på att berättelserna inte går i kronologisk ordning. Det kräver tankeverksamhet att hålla ordning på åldrar och år, och jag känner att jag inte helt slappnar av. Ändå tycker jag om budskapen om att lära sig be om hjälp och att säga tack, och att ta hand om sina medmänniskor som de gjort på sin holme i Jakobstads skärgård. Får även tårar i ögonen när hon besöker Mässkär första gången efter sin mammas bortgång. Pluspoäng för att låttexterna till sångerna som spelas passar så bra in i berättelserna.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: