Måndag till torsdag på hästryggen

Så vad har jag gjort på min semester hittills? Jo till exempel tillbringade jag måndag till torsdag på hästryggen. I december i fjol släppte Peik Andersins ridskola sina sommarkurser, och jag bokade en nästan direkt. Att boka en ridkurs kan jämföras som att boka ett spa åt en hästmänniska. Känslan är den samma. Jag har själv deltagit i ridläger hos Peik när jag var tonåring, och nu hade de så bra sommarkurser att jag gärna hade bokat in tre-fyra stycken. Men tänker att jag får belöna mig själv med en kurs per sommar? Så har jag något lika roligt att se framemot nästa sommar.

Det var fyra dagars intensivkurs. Kursen specialiserade sig på att rida hästen i rätt form. ”Rätt form” innebär att hästen bär sig själv rätt, med nacken en aningen böjd så hästen jobbar på rätt sätt med sina ryggmuskler och man undviker ryggproblem och sjuk häst. En viktig del i dressyr. Jag kan rida en häst i rätt form och vet grunderna bakom det, men ville ändå gå just den här kursen för att få bekräftelse att jag ännu gör rätt, som jag lärt mig. Peiks ridskola har så superfina och kunniga hästar, och det var kanske det jag såg mest framemot. Vi bytte dock häst varje dag, så början av lektionen gick alltid åt till att bekanta sig med just den hästen.

Första dagen fick jag rida Palermo, en stor och fin häst med stora rörelser och lång nacke. Det var svårt och vi kom liksom aldrig in i någon bra fas tyvärr, hade nog krävt en till dag och lektion med samma häst för att få de bästa resultaten. Men han var så snäll så jag njöt av lektionen ändå.

Palermo

Andra dagen fick jag Sparta, och han var en dröm att rida! Han hade fullblod i sig och var stor och fin, men härlig och snäll och vi klickade ganska snabbt. Fick honom att gå i fin form och hans trav och speciellt galopp var så mjuka och fina. Var i eufori hela dagen efter lektionen!

Sparta

Tredje dagen fick jag finnhästen Eino, och var lite besviken över hästvalet, dumt nog, vilket speglade sig över lektionen. Tänkte att jag kan väl rida finnhästar på mitt vanliga stall när som helst, nu hade jag velat rida de fina stora halvbloden. Eino var krävande att rida och jag kände att jag verkligen red varje minut av lektionen, var alldeles slut och stel när jag kom hem. Det var alltså inget fel på Eino, utan på mina fördomar och tankar som fick lektionen att lida.

Eino

Sista dagen fick jag rida Pete, som jag blev kär i direkt i stallet. Han var så urgullig och ville bara gosa hela tiden medan jag gjorde honom klar för lektionen. Han var inte den lättaste hästen att rida, men fick honom att gå i fin form och det gjorde det till nästa bästa lektionen på hela veckan.

Pete

Under kursen fick jag bekräftelse för att jag kan principerna i att få en häst att gå i rätt form och att jag gör helt rätt saker. Måste jobba på att vara mer konsekvent med mina hjälper och lärde mig redan nu många nya saker jag tar till godo från den här kursen. Alla hästar är olika och jag ser det som en fördel att vi fick prova en ny häst varje dag, trots att det var svårt ibland. Ser redan framemot att boka en ny kurs nästa sommar!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: