Den svåra processen att köpa en häst 🐎

Ända sen barnsben har jag drömt om en egen häst. Har ridit sen jag var 10-11 år gammal, men det har aldrig funnits möjlighet för egen häst. Hösten 2018 började jag dock längta igen. Jag hade börjat rida igen efter en lång paus och det var så härligt, ändå räckte det inte på något sätt.

Jag började tänka på hur kort livet är och att om man vill någonting så måste man göra sitt yttersta för att det ska hända, att ens framtid ligger i ens egna händer. Det jag absolut inte ville ångra som gammal, var att aldrig ha haft en egenhäst. Jag har rest, haft hundar, hittat kärleken men aldrig ägt en häst. Det kanske är en världslig sak för någon, men inom top 5 livsmål för mig.

Så jag letade. Bläddrade försiktigt genom annonser i ett år innan jag hittade en häst jag ville köpa. Jag provred honom, förhandlade priset, säkrade stallplats och köpte utrustning så allting skulle vara klart när han kom. Men så fyra dagar innan köpgranskningen meddelades det att ägaren inte går med på en köpgranskning. Som tur kunde jag i det sammanhanget hålla förnuftet före känslorna och jag förstod vilken risk det skulle vara att köpa en häst utan köpgranskning. Vet inte vad ägaren riktigt trodde, men det är ju verkligen alarmerande att motsätta sig en köpgranskning? Det fick mig som köpare att känna att det måste vara något stort underliggande fel på hästen? Så jag fick gå vidare, utan häst.

Så provred jag en andra häst, men vi klickade inte. Provred en tredje häst, en häst som jag såg potential i, men när jag höll på att boka köpgranskning meddelade ägaren att hon inte var redo att skiljas från hästen trots allt. Höll på att ge upp hoppet med dessa oärliga och otänksamma hästförsäljarna..

Bokade en fjärde provridning, och en femte till samma dag, men dagen innan blev den där femte hästen såld. Det var en relativt lång väg till den fjärde provridningen så jag ville gärna boka in flera till samma dag när vi nu en gång var i gång. Dagen innan fick jag som tur ännu inbokat en ny provridning på en sjätte häst.

Den fjärde hästen hade potential men hon var kanske aningen för svår för mig. Den sjätte hästen igen, som jag hade bokat dagen innan, var perfekt. Det klickade direkt när jag red honom. Han var lätt att rida, han var kunnig och han hade bra gångarter som var lätta att sitta i men efter alla motgångar vågade jag knappt hoppas längre.

Förhandlade ändå priset på honom och bokade in köpgranskning. Men, några dagar innan köpgranskningen hade hela hästflocken rymt från hagen och han hade tydligen gjort sig illa för köpgranskningen visade riktigt usla resultat. Så usla, att veterinären rekommenderade att avbryta köpgranskningen, låta hästen läka och så prova igen. Det blev två väldigt långa veckor av förväntan. De flesta hade säkert gett upp hoppet och letat vidare, men det var något i den här hästen som fick mig att vela prova på nytt. Så efter två långa veckor bokade vi in en ny köpgranskning.

Den nya köpgranskningen var i måndags, i förrgår alltså och veterinären hade väldigt goda nyheter, han var i bättre skick än jag hade kunnat tro. Visst, han har inte fått så bra vård han borde ha fått de senaste fyra månaderna men med rätt vård, rätt motion, rätt mat och kärlek ska han bli bra. Jag ser så stort potential i honom. Så jag förhandlade priset ytterligare och så var det klart. Händerna, och sedan hela jag började skaka när det var dags att skriva under och jag klarade inte av att skriva sms till Jani efteråt utan jag var tvungen att ringa. Var så nervös/glad att jag t.o.m. fick genast halsbränna 😂

Fick hem honom samma dag, eller han står i grannens stall men jag kan se honom från vårt sovrumsfönster så det känns verkligen som att ha honom hemma ❤️

Jag kan inte tro att det är sant. Efter många om och men har jag en egen häst. Overkligt. Hade aldrig kunnat tro vilken svår och lång process det skulle bli att hitta rätt häst och få alla rätta bitar att falla på plats. Ska uppdatera om hur det går och berätta mer om honom snart! 🐴

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: