Möten, akvarier och champagnetasting i Köpenhamn

Ja just det, jag har hunnit med en tur till Köpenhamn också. I november hade vi ett heldags möte i Köpenhamn med jobbet. Vi flög in tidigt på morgonen, och det var fint att komma upp ovanför molnen och se solen för första gången på länge.

Vår mötesplats låg nära flygplatsen och vi kunde promenera till Den Blå Planet. Den Blå Planet är ett akvarium, eller vad man nu kallar det, alltså som Sea Life i Helsingfors, men typ tre gånger större.

Eftersom det var ett heldagsmöte hade vi inte tid att se någonting annat av Köpenhamn den här gången tyvärr.. Men som tur fanns det MASSOR att se inne på Den Blå Planet. Otaliga akvarier, aktiviteter och eftersom vi var på plats så tidigt tog vi en liten promenad runt akvarierna innan dagens möten satte igång. Det var verkligen en humörhöjare att se alla färgranna koraller och fiskar och djur! Som färgsprakande vitaminer för ögonen och hjärnan, precis vad en behöver i det gråa november.

Mellan möten fick vi även en guidad rundtur behind the scenes! Guiden tog oss alltså på en tur bakom kulisserna. Vi fick se akvarierna från arbetarnas sida, fick se baksidan, hur allting fungerar och vi fick chansen att hålla i tarantellor och klappa på pytonormar. Tackade nej att hålla i tarantellan och pytonen, men vågade mig till sist att klappa pytonormen lite! Såg även en fladdermus, pirayor, havsuttrar och en av de största sötvattenfiskarna i världen, Arapaima.

Vi avslutade dagen med vin och tapas, följt av champagnetasting! Kanske dagens mest efterlängtade program. Det var en liten champagneimportör, Kaas Wine, som kom och föreläste och berättade om champagne. Var den tillreds, hur den tillreds, olika kategorier och typer av champagne och hur även formen på glaset påverkar smaken!

Vintagechampagne

Vi fick smaka på fyra olika champagner och de var alla förvånansvärt goda. Först fick vi smaka på en Réserve Brut tillverkad av Francois Vallois, och den var kanske den allra godaste. Sedan fick vi smaka på en 15 år gammal (!) champagne Millesime 2004 Brut av Foliage som var de första att tillverka naturchampagner. Den tredje champagnen var en roséchampagne, Cuvée Rosée Grand Cru Brut, av Jean-Marie Bandock. Var överraskad över att jag gillade den, då jag oftast inte gillar roséviner. Den fjärde champagnen fick vi nästan redan halsa ner i hasten, och kanske var det därför jag gillade den minst av de fyra vi smakade, men det var i alla fall Blanc de Blancs St Denis Grand Cru av Varnier-Fanniere.

Roséchampagne

Det var roligt att smaka på olika champagner från olika delar av Champagne-området, och olika tillverkare. Dessutom var det extra roligt att smaka på champagner från små tillverkare, där man kände till hela familjehistorien, namnet på alla i familjen och t.o.m. namnet på familjens häst. Det var alltså små familjeföretag som tillverkar runt 30.000-40.000 flaskor per år, i skillnad till t.ex. Moët som tillverkar närmare 30 miljoner flaskor per år.

Så vad lärde jag mig då? Jo bl.a. att

  • 99,8% av champagnerna produceras av vindruvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay
  • Att det finns 320 olika mindre områden i det stora Champange-området i Frankrike
  • Att Brut champagne innehåller 0-12 g socker perl liter, Extra Sec innehåller 12-17 g socker per liter, Sec innehåller 17-32g socker per liter, Demi-Sec innehåller 32-50g socker per liter och Doux som är en efterrättschampagne innehåller 50+ g socker per liter. Champagnerna som är helt utan socker kallas oftast för Zéro eller Brut Nature.
  • Att formen på glaset påverkar lukten och smaken av champagne! Fick veta att de fina kuperade glasen jag gillar är nästan sämst eftersom doften sprids över så stor yta och är svår att uppfatta, vilket påverkar smaken. De traditionella smala champagneglasen är helt okej för unga champagner, alltså ”vanliga” champagner, men vill man vara proffs och har dyra champagner ska man satsa på tulpanformade champangeglas tydligen.

Efter att vi druckit oss tipsy av vinet och alla champagner var det en… rolig flygtur hem. Som tur var jag nykter när vi landade i Helsingfors för jag skulle ännu köra hem. En lång dag i Köpenhamn, och jag var alldeles dödstrött när jag kom hem, tror jag somnade på under en sekund när jag äntligen kom i säng.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: