Årsöversikt 2019

J A N U A R I

Tre… Två… Ett… Gott nytt år! Så ringde vi in nya året 2019 med nyårsfest hos oss som vanligt. Snart var det ändå dags att återgå till vardagen efter all julfirande och nyårsfirande, och det var svårt att vakna till väckarklockan igen. Fick ändå något att se framemot då vi bokade spontan arbetsresa till Köpenhamn och bara någon vecka senare var det dags för en heldag i Danmark. Där gick jag omkring i vintriga förorter och shoppade lite.

Jag hade fortfarande sjukt i armen efter att jag fallit på en hundpromenad i december, men det höll på att bli bättre. Jag tog fortsättningsvis ridlektioner och det gick bra och var roligt trots att jag var tvungen att inse att jag nu var äldre och inte ung & sorglös längre. Jag gick på en utställningskurs med Bentley, som väl var helt ok, det roligaste var ändå att få göra något roligt med Bentley en gång i veckan.

Ute var det mycket snö och en morgon var det superblodmåne! Månen var alldeles blodröd, kusligt. Kallt var det också, -28 visade mätaren en morgon.

F E B R U A R I

När flickorna var hos oss åkte vi bl.a. pulkabacke i Påminne, med varm kakao som sig bör. Det var snöigt och vintrigt. Senare i februari blev jag sjuk, hade feber och spydde t.o.m. Som tur blev jag frisk i tid till hundträffen med Bentleys valpkull. Vi träffades en solig vinterdag i Hämeenkoski, åt god soppa och pratade hund.

Jag var ovanligt intresserad av matlagning och testade på nya recept titt som tätt, vilket var roligt. Blev nya maträtter och matlagning nästan varje helg, då det fanns tid och ork att stå i köket. Det var skönt att tillbringa tid inne då det var riktigt isigt och halt ute, usch.

Annat roligt jag gjorde var att gå på konstutställning med mamma och besöka loppisar. Alla hjärtans dag firades med tasting meny på Harald i Esbo. Jag och min kompis Jessica hade reunion efter flere år ifrån varandra och det var det bästa som hänt på länge.

M A R S

I mars åkte vi och bowlade med flickorna, för första gången på länge och hade så roligt att vi undrade varför vi inte gör det oftare? Matlagningsivern fortsatte, det var nästan terapeutiskt att pröva nya recept. Var så himla loppissugen att jag var tvungen att utöka mitt loppisrevir till Lojo för att inte gå på samma gamla loppis hela tiden.

Bloggen fyllde nio år samma dag som vi köpte en till hund. Härliga lilla Tesla kom hem till oss en söndag i Mars och lyckan var total.

Vi åkte på en härlig och efterlängtad resa till Amsterdam, där det redan var vår och +19 grader. Vi hade picnic i parker och åkte på kanalbåt. Vi började en ny tradition med flickorna och började ta dem ut en gång i månaden på middag till valfritt ställe.

A P R I L

Vi gick i valpskola med Tesla och det gick bra, vi lärde känna varandra bättre och Tesla lärde sig snabbt om man kunde motivera henne på rätt sätt. Ute började man se tecken på vår, det var ljust ute och terassmöblerna åkte fram! Äntligen! På bloggen blev det genomgång av Amsterdambilder medan min finaste Hanna fick sitt andra barn i det verkliga livet. Jag använde kameran flitigt och det märks i kvalitén på bilderna på bloggen under den tiden.

Några aprildagar var jag på utbildning med facket och hade värsta otursdagen där jag bl.a. slog sönder telefonskärmen, tappade plånboken och upptäckte att Tesla, den rackarn, hade ÄTIT UPP ARMSTÖDET PÅ SOFFAN! Allt på en och samma dag, suck.

Vi firade påsk och tog första besöket ut till sommarstugan. Det blev grönt ute och trädgårdssäsongen öppnade. Även grillmatsäsongen startade, och det var så gott igen efter vintern! Tesla fick något löptidsaktigt och det var en mardröm att pussla ihop vardagen med två hundar som inte kunde vistas i samma rum. Matlagningsivern höll fortfarande i sig i April!

M A J

Första maj firade vi i Esbo som vanligt med mat ute terassen och grillmat. Även vädret var typiskt Valborg – kallt och regnigt. Red fortfarande på ridskola en gång i veckan och trivdes som fisken i vattnet. Körsbärsblomsäsongen gick lika fort som den kom och jag hann inte besöka någon körsbärspark.

Vi hade mycket att fira med att svärmor fyllde 60 och det var beachparty, morsdag inföll och mamma fyllde år. Det blev mycket fest i maj. Bentley fyllde även 2 år.

Vi hade sommarfest med jobbet och åkte på en mysig sommarkryssning i Helsingfors skärgård. Det var varmt, vi hade ofantliga mängder skumpa, och det kändes så somrigt. Trädgården hemma vaknade verkligen till liv och blommade överallt, förutom äppelträdet som bara hade några få blommor och inte fick äpplen alls detta år, en ledsam sidoeffekt av torkan året innan. Det var upp till +26 grader ute och jag gick omkring i shorts. Red ut i terrängen med min ridgrupp och tog sedan sommarpaus från stallet.

J U N I

Hade Sommar-fomo, som alltid.. där jag alltså är rädd att gå miste om sommaren trots att den knappt har börjat. Försökte ändå att inte stressa, att skala ner, och detta år körde vi med lägre växel i trädgården, odlade bara potatis.

Tog årets premiärdopp på stugan, vattnet var +25! Vi körde omkring i en cabriolet, besökte Ekenäs gästhamn och åt glass. Jag gick på loppis med en gravid bästis och hade date night med Jani på Ventuno i Helsingfors.

Jag startade en ny blogg då Ratata skulle läggas ner. Kändes osäkert med ny blogg och det spekulerades om slutet av blogosfären. Det var sommar på riktigt och vi bodde med terassdörren öppen jämnt, det kändes som om huset expanderade då trädgården och särskilt terasserna fungerade som extra rum under sommaren. Min fina pion började blomma och jag var glad att se att den överlevt vintern.

Vi firade en lång, skön midsommar på stugan, jag gjorde traditionsenligt egen rabarbersaft och Janis semester började. Vattnet var så himla varmt så när det blev för varmt för hundpromenader simmade vi på stugan istället nästan varje kväll.

Vi gick på Raseborg-festivalen, en sväng till Karis hundutställning och besökte Raseborgs slottsruiner en sommarkväll.

J U L I

I början av Juli räknade jag ner till semestern, då jag aldrig påbörjat min semester såpass sent på sommaren. Medan jag väntade listade jag samtidigt upp saker att göra under ledigheten. Jag donerade blod för första gången och var jättestolt!

Slutligen började semestern äntligen, och jag skulle nu för första gången ha fyra semesterveckor i ett sträck. Började semestern med en fyra dagars ridkurs i Esbo. Annars blev det många turer till ett somrigt Ekenäs, där vi gick i parker och åt god mat med syster och barnen, samt hade liten date night på Pub Niska med Jani. Det var många sommarkvällar i Ekenäs, men man måste ju passa på när det är som finast.

Min kompis Linda var i Finland på besök och vi möttes på Café Carusel i Hesingfors. Även Helsingfors var sommarfint och vi tog en Helsingforsdag med Jani där vi besökte massa roliga ställen och hade roligt.

Flickorna var hos oss och vi hade en vecka fullt av program som bl.a. Serena. Ärterna på åkern var mogna och vi plockade med oss så mycket vi bara orkade äta. Vi tog en dagsutflykt till Hangö och Finlands sydligaste spests en varm dag i Juli, och tältade på bakgården några nätter.

Vi simmade fortfarande mycket, så mycket att Bentley fick hot spot i flere omgångar den stackarn. Jag fick sommarhår hos frissan, kortare och ljusare. Vi firade tre års bröllopsdag med middag på Höjers och tog det traditionsenliga familjeporträttet. Gick på både loppis och lunch med Ida medan bloggen gick i sommartakt. Sommarens höjdpunkt kan ha varit då vi gick på Ed Sheerans utekonsert på Malm flygplats med min syster. Det var en magisk sommarkväll, torts hetta och folkmängd. Besökte ännu en äppelvingård med kompisar innan Juli var slut.

A U G U S T I

I augusti tog jag ut det sista av semestern och så återvände jag till jobbet och vardagen började. Vi åt massor av jordgubbar och maxade intaget innan säsongen tog slut. Jani fyllde år, och vi åt födelsedagsmiddag på Social Boulevard, ett ställe så mysigt och med så god mat att jag fortfarande tänker tillbaka på det ibland. En annan dag åt vi middag på Sågen och åt glass i Ingå hamn.

Ridskolans hösttermin började och det kändes annars också som en nystart, som det brukar när hösten kommer. Det var mörkare på kvällarna, och hundarnas reflexvästar kom i användning. I slutet av augusti gjorde vi även en bucket list-grej när vi åkte på drive-in bio i Åbo med Jani.

S E P T E M B E R

I september stod bloggen länge tyst. Under tiden fick min bror och hans fru en liten flicka, och jag planerade, eller hade redan länge planerat, att köpa häst. Hösten kände man redan av och det var mörkt på morgnarna när jag körde till jobbet. Det blev kallt och vi fick sätta på värmen i huset igen.

Äntligen var det dags för min kompis Idas babyshower och en annan dag tog vi lunch med Ida en vardag. Tesla steriliserades och allt gick jättebra som tur, hon var sig själv nästan genast. Vi besökte stugan för sista gången på året och tystnaden var öronbedövande. Provred några hästar och tänkte redan köpa tills det uppkom olika förhinder.

O K T O B E R

I oktober var jag ledsen för hästköp som inte hade blivit av, och stressade över kommande provridningar och det var oerhört tyst på bloggen pga. det. Det enda jag typ rapporterade var att vi besökte Borgbacken, som vi har som tradition att besöka på hösten.

Men äntligen föll alla bitar på plats och JAG KÖPTE EN HÄST. Det betydde dock en ny vardag, nya rutiner och ingen tid för bloggen. Jag och min syster gick på den legendariska Eros Ramazzottis konsert på Hartwall Arenan men annars gick kvällarna åt i stallet med den nya familjemedlemmen.

N O V E M B E R

Tesla fyllde 1 helt år och min kompis Ida fick bebis ❤ Vi skaffade bubbelpool.

Snart var det snö på marken för första gången. Det var fint och hela landskapet var plötsligt så ljust och vintrigt, men det regnade bort förstås. November var överlag ganska regnigt. Jag kände av panikångesten, och var slutligen tvungen att ta hjälp av läkare, hade redan länge känt att det var på kommande.

Besökte Köpenhamn med några kolleger, där vi förutom möten bl.a. hade champagne tasting. Samma vecka firade jag min födelsedag lite grann och blev gudmor till lilla Lydia samma dag. Intresserade mig igen av släktforskning och gick ganska långt tillbaka i tiden på min pappas sida. Annars var det hästvardag som gällde. Sista dagen i November, på lillajul, vaknade jag till ett winter wonderland med massa snö på marken ❤

D E C E M B E R

Snön regnade bort förstås, som det brukar, och överlag regnade det mycket. Det var flere plusgrader och vått. I början av december fick jag ett ryggskott som var så sjukt ont. Hade sjukt många dagar.

Julförberedelserna började så småningom och det började vara dags för årsöversikter och Spotify-listor. Prövade Floating för första gången, som var ganska häftigt men också lite tråkigt. Jag kände av någonslags obalans, fick också en oväntad panikångestattack som gjorde att jag missade lillajulsfirandet med jobbet. Föll av hästryggen också, och hade ont i ryggen och baken i några dagar. Men överlag gick det framåt med hästen och ridandet och det kändes bra. Jag kom igång med bloggandet igen efter en dipp i november och oktober.

Juldekorerade hemma, köpte julgran och fikade med mamma och Jani. Väntade på julen samtidigt som det kändes att jag inte fick julkänsla vad än jag gjorde. Julen kom ändå, och julkänslan med den. Önskade att jag tagit julledigt då jag var tvungen att jobba under mellandagarna.

Nyårsfesten hos oss blev lite annorlunda i år då majoriteten av gästerna hade insjuknat, men vi hade det mysigt ändå. Tesla reagerade på raketerna den stackarn men som tur hördes bara få raketer till oss.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: