Bentley 3 år

Två dagar sedan fyllde min lilla pojke tre år. Söta, lilla, stora Bentley som nästan är hela min värld. Snälla, envisa, gulliga, leksamma Bentley som alla tycker om. Visst hade jag drömt om Berner sennen i över tio år innan vi skaffade honom, och tyckte om Berner sennens allmänna lynne, men att just Bentley är som han är var som att vinna på lotteriet för oss som skaffade vår första hund.

Bentley är det finaste som finns. Om det är något jag är glad över, är det att vi verkligen har gjort, och fortfarande gör, det mesta av varje dag. Varendaste en dag är jag tacksam för honom, och ger honom oändligt med kärlek och uppmärksamhet. Kanske därför han är en sån mammas pojke.

I november var det äntligen dags för röntgen av armbågsleder och höftleder, det vill säga de röntgenbilder Bentleys officiella utlåtande skulle basera sig på. Själva röntgen gick av stapeln i Esbo, och allt gick bra med nersövningen. Sedan väntade vi ängsligt på resultaten. Bentley fick bästa möjliga resultat på båda armbågsleder 0/0 och nästbäst på båda höftleder B/B (bäst är A/A). Två av Bentleys syskon har även deltagit i lynnetest, men det vet jag inte om vi är intresserade av.

Inte mycket har ändrat i Bentleys liv nu under det senaste året. Inga nya familjemedlemmar (eller jo en häst men de har inte träffats). Inga nya omgivningar. Inga nya hobbyn eller trick. Samma rutiner, samma mat, samma vikt. Det enda som är lite annorlunda, är att vi trimmat Bentley. Berner sennen har en dubbelpäls, framavlad för att klara av kalla omständigheter i Schweiz. Den dubbla pälsen sägs även isolera från värme, dvs. håller hunden svalare. Därför har jag starkt varit av den åsikten att Berner Sennen inte ska trimmas ner, pga av att pälsen gör nytta.

Men… efter förra sommaren ändrade jag mig. Bentleys tjocka päls gjorde det nämligen väldigt svårt att torka honom helt och hållet efter att han simmat. Och som ni som känner Bentley vet, så älskar han att simma och springa i vattnet. Pälsen var alltså fuktig väldigt länge och i sommarvärmen fick han till påföljd av det en massa hotspots, alltså en hudinflammation som varar och är mycket sjuk. Under behandlingstiden måste vi förbjuda honom att vara i vatten, och ändå fick han så många hotspots efter varandra att vi var tvungna att besöka veterinären.

Så ja, vi vill med alla medel förhindra det samma från att hända denna sommar. Så till slut beslöt vi för att trimma ner hans päls hos en trimmare. I början var det konstigt att se honom med kort päls, men nu känns det konstigt att se gamla bilder på honom med lång päls. Och det viktigaste är att han redan har det märkbart bättre. Han flåsar inte och han orkar bättre. Jag är alltså väldigt nöjd med vårt beslut, och kommer att hålla honom korthårig i alla fall över sommaren.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: