Årsöversikt 2020

JANUARI

En av de första sakerna jag gjorde 2020 var att boka ridkurs i Grankulla för sommaren. Älskar att ha något att se framemot, och med förra sommarens roliga kurs färskt i minnet ville jag göra om det. Kollade på den nya serien Äkta Billgrens på SVT play och Jani började sitt nya jobb vilket betydde att han reste runt på mässor igen som han gjorde 2016. Det var konstigt att han var borta så mycket, men det gick bra.

Det var dags för min kompis barns namngivning i Fiskars en frostig dag i januari, och så fick vi in årets första besök (av många) på Ingalills, då jag blev bjuden på födelsedagslunch.

Den tjugonde januari hade vi fortfarande ingen snö! Det var märkligt, men tacksamt för oss hästägare. Men visst kändes det konstigt, som ett kvitto på klimatförändringen. Januari var en bra start på året men kändes oändligt lång.

FEBRUARI

I februari var det tyst på bloggen pga. mycket jobb. Jobbade hemma två dagar i veckan, men hade annars långa jobbdagar. Jani var borta på arbetsresor nästan jämnt och mamma hjälpte mig med hundarna. Stressade ganska mycket och då det gick sämre med hästen mådde jag ganska dåligt över det.

Söndrade min telefon och den gick inte att laga längre, RIP. Fick dock köpa en ny med bättre kamera, så det var roligt. Den 13e februari var det FORTFARANDE INGEN SNÖ?! Som tur blev det ljusare tider, och kunde köra hem från jobbet utan helljus och rida ute på eftermiddagen utan belysning!

Vi gick på agilityträningar med Tesla en gång i veckan och det gick turvist bra och turvis sämre. Ute var det stormigt och blåsigt jämnt med storm efter storm. Den ena stormen uppkallades t.o.m. Deja Vu då den kom så fort efter den föregående stormen. 10 stormdagar hade vi totalt i februari, så var tredje dag i princip.

Innan månaden var slut hade vi sol, snöfria & dammande gator och fågelkvitter. Var vintern förbi så fort? Konstigt bara hur ljusare dagar ofta leder till vårtrötthet, och så var även fallet hos mig. Var så himla trött i slutet av månaden. 2020 var skottår så vi fick en extradag i Februari, men ändå sprang månaden förbi.


MARS

I mars hade jag mycket egentid när Jani var borta, jag plöjde igenom Netflix, träffade Ida och vilade mig. Våren kom, och Coronan med den. Jani och jag avbokade vår resa till Berlin och tillbringade istället vintersemestern hemma.

Vårsolen var varm och vi hade hundträffar med min brors hund Zelda. Alla på vårt jobb började jobba hemifrån. På bara några dagar hade vi byggt upp vår verksamhet att fungera på distans, och kontoret stod nu öde. Skrev i bloggen då att jag kommer jobba hemifrån ”minst två veckor”. Hehhe. Om jag ändå hade vetat då att jag skulle göra det hela året ut.

Annars fortsatte vi nästan som normalt, bortsett från säkert avstånd från folk. Men innan mars var slut hade vi första Covid-19 dödsfallet i Finland och man började ana att denna pandemi inte skulle ge upp snart.

Trots att jag var van med att jobba hemifrån 1-2 dagar i veckan var det oväntat svårt att ändra om till 100% distansjobb. Nu stod jag där med noll samtal i telefonen och bara några enstaka mejl. Jag hade inte jobb att göra, fick tråkigt, motivationsbrist och tvivlade om jag skulle få behålla jobbet? Hade ångest och kände mig värdelös. Som tur tröstade min chef mig och sa att jag skulle ta vara på de lugnare stunderna, att det skulle komma hektiska stunder i framtiden som jag skulle behöva jobba hårt igen (hej december 2020, jag menar dig!).

Flyttade över mitt gamla bloggarkiv ett inlägg åt gången och det tog förevigt. Ändrade om till sommartid och förutom att man knappt visste vilken dag det var mitt i Corona-isoleringen, så visste man nu inte heller vilken tid på dygnet det var. Nyland spärrades av från resten av Finland och det var surrealistiskt.

Snön kom slutligen när vi inte ville ha den längre.

APRIL

Som tur smalt snön och snart var det dubbelsiffriga plusgrader. Runo fyllde 13 år och hade massa allergiska besvär som jag var tvungen att sköta flere gånger om dagen och tiden gick till stallet, jobbet och hundarna. Och Netflix. Det blev påsk och tog ut resten av min vintersemester. Åt påsklunch hos mamma med familjen.

Ute började trädgården vakna till liv, jag krattade, fixade i hundrastgården, sådde nya gräsfrön (hundrastgården var en enda lerhög efter en vinter utan snö) och det kändes som vår. Vi öppnade även grillsäsongen och hade glömt hur gott grillmat kan vara! Grillkorv, halloumi, grön sparris, nam!

Hade jobbat hemifrån sedan mitten av mars. Njöt av att vara hemma, av att inte behöva köra till och från jobbet utan istället tillbringa den tiden hemma och med Jani som nu blivit arbetslös pga Coronan. Jag funderade mycket på om detta var det nya normala livet?

Det började vara riktigt varmt och Bentley trimmades för första gången. Han såg ut som en tuff rottweilerblandning och det var så konstigt i början att jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Men efter bara några dagar märkte jag hur bra han mådde utan den tjocka pälsen, och visste att vi gjort rätt beslut. Vi skulle komma att trimma honom tre gånger under sommaren.

MAJ

Maj inleddes med småskaligt firande av vappen med mammas hemgjorda munkar och mjöd! Det var fortfarande restriktioner så man kunde inte riktigt göra något, men vi åt vappenlunch hos Janis mamma och ringde videosamtal till Janis farmor som bor på ålderdomshem. Så typiskt att när det för en gångs skull var fint första maj väder så fick man inte riktigt göra något.

Bryggan sattes i vattnet och stugan gjordes snart klar för sommarsäsongen och vi planerade att måla om hela stugan innan midsommar. Jag köpte sticklingar av palettblad och pelargoner, för det känns rätt att syssla med sådant på våren. Jani hamnade på sjukhus och var inlagd i 6 långa dagar. Det var hans kroniska bukspottkörtelinflammation som hade blivit sämre, och gjorde att han hade förskräckligt ont i magen.

Sen firade vi morsdag, Janis mammas födelsedag och så min mamma som fyllde 60 år. Av mig fick hon en natt på spahotell till födelsedagspresent, men inte visste vi då att vi inte skulle kunna använda den på hela det året. Presentkortet står fortfarande här hemma och väntar på att Covid ska försvinna. Distansjobbet fortsatte och vi fick ett paket med godis från jobbet för att orka kämpa på. Det var stundvis mycket jobb, men samtidigt fick vi veta att vi skulle jobba hemifrån över hela sommaren fram till mitten av augusti. Det kändes fint, att få tillbringa en sommar hemma.

Hästarna fick äntligen gå ut på grönbete och var så glad över hur lycklig Runo var av att få gå ute på ängen dagarna i ända. Jag gick på loppis och köpte mer trädgårdsgrejer, det var som om all tid hemma fick en att vela vara ute och ta hand om trädgården ännu mer. Skolorna hade avslutning och vi ville också inviga sommaren så vi besökte Stallörsparken i Ekenäs och åt sommarens första mjukglass. Ekenäs var tomt och det var konstigt att se, då parken och restaurangerna brukar vara fulla med folk på just avslutningen. Äppelträdet blommade som aldrig förr och det var extrafint då vi hade blivit utan äppelblom året innan.

JUNI

I juni planerade jag in min sommarsemester och såg fram emot 5 veckor ledigt.

Gick på loppis igen och när sommarvärmen kom var det dags för årets förta dopp den 10.6 när vattnet mätte 21 grader.  Jag inledde min första del av sommarsemestern med en vecka ledighet innan midsommaren.

Bentley klipptes en gång till för att ha så kort päls som möjligt under midsommaren när vi skulle vara på stugan. Vi tog en promenad i fina Fiskars. Annars tillbringade jag många dagar med mitt lilla projekt på sommarstugan. Mamma och pappa hade målat stugan, bastun och lidret, men det blev min uppgift att måla om gäststugan. Jag hade fri tidtabell men ville ändå få det klart till midsommar, så jag gjorde en plan på hur mycket jag skulle måla per dag och så satte jag igång. Det var ett superroligt projekt. Tillbringade många timmar per dag där på stegen, medan jag lyssnade Yle Vegas sommarprat omringad av tystnad. Det var som en slags meditation, och så roligt! Och visst blev jag klar passligt till midsommaren.

Midsommaren firade på stugan med familjen och det var varmt och soligt!

Efter midsommaren tillbringade jag fyra dagar på ridkurs i Grankulla. Det gick bra, men att rida där plus att rida min egen häst efteråt blev för mycket under sommarens varmaste vecka dittills, så efter två dagar gav jag Runo några dagars ledighet medan jag koncentrerade mig på att lära mig nya saker. +28 grader hade vi nästan dagligen ända till slutet av juni, det var helt otroligt! Den varmaste sommaren på länge. Vi åt glass i mängder och tack vare luftpumpen hade vi behagliga 20-21 grader inne i huset.

JULI

Gjorde hemgjord rabarbersaft som smakade sommar. Jag var tillbaka på jobb en sväng efter midsommaren, fast jobbade ju hemifrån ännu förstås. Ändå var det svårt att koncentrera sig på jobb för det enda jag väntade på var min ”riktiga” sommarsemester som skulle börja i mitten av månaden.

På vår gård växte smultron och blåbär och värmen fortsatte. Det regnade och åskade lite, men det var bara en välkommen paus i torkan och värmen. Mitt hår var superlångt, men hade inte tid att gå och klippa det heller.

Snart var det äntligen dags för fyra veckors semester och den inleddes med burgare och cider på nyöppnade Billnäs Grill & Cafe. En dag åt jag brunch med Ida på Ingalills och tillbringade många timmar på loppis. Det var även dags för vår Helsingfors-dag med Jani så vi hoppade på tåget och tillbringade dagen med att äta, spela escape room, sitta på soliga terasser och äta lite mer i fina, somriga Helsingfors.

Resten av Juli tog bloggen sommarlov, men i riktiga livet tog vi en roadtrip längs västkusten förbi Yyteri, upp till min morbror i Kristinesstad, en natt i Vasa och vidare till min kompis Hanna i Jakobstad. Vi hade barn och hundar med oss så bilen var verkligen fullpackad. Det regnade en del under vår resa, men det gjorde ärligt talat inte så mycket. Vi var tillsammans, vi kom bort hemifrån och vi gjorde roliga saker.

AUGUSTI

I mitten av månaden var semestern över och jag var riktigt ledsen över det, men då Covid restriktionerna lättade lite började jag jobbet med en kontorsdag, och det var så roligt att se arbetskompisarna och chefen på första gången på länge. Försökte även komma ihåg att trots att semestern var över så var inte sommaren slut än.

Jag redogjorde i bloggen vad jag gjort under ledigheten, visade bilder från vår roadtrip och annat vi gjort under semestern, som att fira Janis födelsedag på HRC.

En del av mina kolleger började återvända till kontoret, men fick själv lov att jobba på distans helt och hållet ännu, pga den långa arbetsvägen. Det tackade jag för, och fortsatte jobba hemifrån. Bara några dagar senare blev det igen striktare restrktioner gällande Covid, så alla på jobbet tog återigen sitt pick och pack och lämnade kontoret tomt.

Det var fortfarande varmt, 22-26 grader nästan dagligen och så fina dagar att man glömde att ens titta i väderappen.

Det blev skördetid och jag fick äntligen rida ut på stubbåkern med min häst, vilket varit en dröm redan länge. Mina grannar fick två valpkullar tätt inpå varandra så jag fick gosa med valpar nästan när som helst. Annat roligt var att min kompis Ida kom på besök en barnfri kväll så det firade vi med skumpa och bubbelpool.

När vi gick mot slutet av månaden blev luften kallare, och snart fick man sätta på långbyxor på morgnarna. Löven gulnade rekordtidigt och snabbt pga torkan och hösten började göra intåg. Plockade massor av äppel från äppelträdet, och största delen matade jag till hästen förstås.

SEPTEMBER

Var in till kontoret i regel en gång i veckan, men annars var jag fortfarande hemma. Lagade mat med flickorna när de var här, red, och firade min brorson som fyllde 1 år. Vi fick ännu en tredje och fjärde sats rabarber så det blev mera rabarbersaft. Det var stormar ibland som fällde bl.a. ett träd över telefonlinjen här brevid oss.

Janis pappa gick bort och vi hade en liten minnesstund med de närmsta. Han skulle begravas i sin barndomsstad Varkaus så vi var inte med på själva begravningen. I positivare tecken fick Jani ett nytt jobb.

Vi gick på en virtuell stand-up show och jag deltog i en virtuell föreläsning – saker som blev normala under Covid. Jobbade på och tog regelbundet luncher med min kompis Ida. Plockade de sista äpplen från vår gård.

OKTOBER

I oktober fick vi fortfarande klippa gräsmattan då den växte som ogräs, och rosenbusken fick en växtspurt.

Var trött och fick dessutom mitt livs nästvärsta migrän. Hade så ont i huvudet att jag tänkte spy flere gånger. Det regnade som det ju gör på hösten, men visst fick vi också fina och bra dagar. Firade 1 år som hästägare och startade ett IG konto för Runo.

I slutet av månaden fick vi första gången minusgrader och kvällarna blev så mörka att jag var tvungen att gräva fram reflexvästen och pannlampan. Vi ändrade om till vintertid. Tror jag klarade den mörkare tiden så pass bra som jag gjorde tack vare att jag jobbade hemifrån. Året innan var jag storbrukare av ljusterapilampan då det var mörkt när jag körde hemifrån och mörkt när jag kom hem. Men nu jobbade jag hemifrån, vid köksfönstret, såg solen ofta och tog ibland hundarna ut på promenad mitt på dagen. Förövrigt jobbade jag med ett stort projekt som innebar långa dagar. Jag fick matlagningsiver och brukade knäppa på lugn jazz, hälla upp rödvin och ta mig lång tid att laga mat med olika recept. Det var som terapi, och kanske lite mental förberedelse för hösten och vintern.

Eftersom vi inte kunde resa brukade vi tänka tillbaka på tidigare resor vi gjort, minnen vi har från resorna och hur vi tagit resor för givet. En annan typisk tidssyssla under Covid. Fick äntligen hela bloggen flyttad till min nya wordpress blogg och räknade till 2365 inlägg sedan år 2010.

Efter att knappat ha lyssnat på musik sen mars gjorde musiken en comeback i mitt liv och det kändes bra. Musik är också terapeutiskt.

NOVEMBER

Bloggade ofta och kände annars också av ett energirus som gjorde att jag orkade mycket bättre än tidigare, och kände mig mer som mig själv igen. Tesla fyllde 2 år och vi blev också bjudna på ett 1-års kalas. Jag började sakta vänta på julen, hade ju redan köpt de första julklapparna. Men innan det firade vi farsdag och sedan min födelsedag. Tog ledigt på min födelsedag då den inföll på en måndag – usch. Hade en lugn morgon hemma med paketöppning och frukost och på eftermiddagen besökte jag frissan för att kapa av lite dåliga toppar. Hade ansiktsmask på mig hela tiden. På vägen hem var jag sedan nära på att bli påkörd på landsvägen. Det var så nära att jag fick dödsångest och panikgrät efteråt. Det blev inte riktigt någonting av resten av dagen.

Första snön föll, om än bara tunt, och hölls kvar några dagar. Vi brunchade på Ingalills igen, min födelsedag till ära och på bloggen visade jag upp allt fint jag fått i födelsdagspresent. Hittade nya inställningar på min telefon och fotade stjärnhimlen en fin kväll sent i november. Plötsligt blev det lillajul. Julmyset fick börja och det gjorde jag misann med glögg, lillajulsgran, julfilmer och -dekorationer och lillajulsgåvor i julstrumporna. Och julmusik! Vi satte upp julbelysning ute och det var så härligt att det närmade sig jul. Väntade på jul mycket mer än tidigare, kanske för att det inte fanns så mycket annat att se framemot i år?

DECEMBER

Det var MYCKET på jobbet, och långa dagar, och minuttidtabeller för att ens klara av dagarna. Det gick flere veckor i någonslags hets där jag hela tiden hade bråttom och var antingen framför datorn, ute med hundarna eller i stallet varje minut av dagen. Jag fick huvudvärk och migrän i flere dagar i rad och hade stress. Som tur fanns det tid för julmys ibland, julförberedelser, pepparkakshus, julfilmer och pyssel, för det mådde jag så himla bra av.

I bloggen verkar det som att julen flög förbi, men som tur vet jag att det bara betydde att jag själv var upptagen med att njuta av jultiden, njuta av julen, familjen och ledigheten. Hade en jättefin jul hos min bror, med god mat och vin, bra sällskap och julklappar.

Jobbade under mellandagarna men eftersom jag fortfarande jobbade hemifrån (vem hade trott det i mars) kändes det ändå helt okej, och jag trappade ner rejält på jobbet under de här dagarna.

Avslutade året med nyårsfest hemma hos oss som vanligt. Vi brukar alltid ha våra familjer här hos oss på nyår, och eftersom vi alla varit symptomfria fick alla som ville komma och fira med oss. Med mina föräldrar, Janis mamma och styvpappa, Janis syster och flickorna var vi 9 pers sammanlagt som firade in det nya (förhoppningsvis bättre) året 2021.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: